Com treballa l'ACNUR sobre el terreny per protegir les persones refugiades? Quin és el paper de l'ONU en la protecció dels Drets Humans? Quina és la tasca de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja en el context d'un conflicte armat? Què pot fer una organització com la Lliga Internacional de Dones per la Pau i la Llibertat per contribuir a la pau?

Per conèixer de primera mà aquestes i altres qüestions, una delegació de catorze alumnes i vuit professors dels sis centres educatius que participen en el projecte «Enfortim Drets» de FundiPau, van viatjar a Ginebra del 26 al 28 de febrer de 2018.

A les oficines de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Refugiats, estudiants i docents van poder informar-se dels projectes de l'organisme sobre el terreny, de com organitzen l'ajuda i l'atenció a les persones refugiades, de les prioritats que es marquen i dels principals esculls i dificultats que han de superar per dur a terme la seva feina.

En la visita a la seu de les Nacions Unides a Ginebra, van conèixer els fonaments i l'origen de la institució, la seva història, la tasca i l'evolució que ha sofert al llarg dels anys i també com es prenen les decisions.

Al Museu de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja, van descobrir com va néixer l'organització d'origen suís i avui internacional.

La visita, molt interactiva, els va permetre sentir la veu de testimonis de tot el món que han patit situacions de violència i de vulneració dels Drets Humans i conèixer com i on treballa l'organització humanitària, avui i al llarg de la seva història.

A la seu de la Lliga Internacional de Dones per la Pau i la Llibertat, a més de descobrir la seva gènesi i la feina que fan, també van poder adonar-se de la importància de la tasca de les dones en el treball per la pau i de la necessitat d'avançar perquè tinguin un paper més rellevant encara.

A la tornada a Catalunya els viatgers i les viatgeres han intercanviat l'experiència amb els seus companys i companyes de classe per continuar avançant en el projecte.

Des de l'inici de curs, els gairebé 400 alumnes dels sis centres de Barcelona, Lleida, Lloret de Mar, Manresa i Olot treballen a classe sobre les principals causes que mouen les persones refugiades a fugir de casa: la guerra, l'armamentisme i la vulneració dels Drets Humans.

A través d'activitats de recerca, de debat i de reflexió també han de mirar de proposar possibles solucions i sortides a aquesta greu crisi que afecta ja a més de seixanta-cinc milions de persones a tot el mon.