L'Ajuntament d'Olot, en una de les darreres juntes de govern, va acceptar un ajut de 450.000 euros de la Unió Europea per a dur a terme el projecte Europace Consortim's Proposal for Horizon 20207EE23 Innovative Financing Eschemes.

El regidor de Promoció Municipal, Estanis Vayreda (PDeCAT), ha explicat que els diners de l'ajuda europea es destinaran a estudiar els canvis en la legislació que han de permetre fer servir el rebut de la contribució per cobrar crèdits destinats a la instal·lació de millores en la captació d'energia sostenibles en els immobles.

Per exemple, tancaments hermètics de portes i finestres, instal·lació de plaques solar, la creació de pous geotèrmics, sensors domòtics i d'altres.

Vayreda ha explicat que Olot és la localitat europea que experimentarà un sistema de finançament de millores a les cases que és molt difícil que les famílies puguin suportar sense ajuda.

El motiu són els interessos i el termini de retorn dels bancs normals que dificulten la decisió a les famílies. Les subvencions directes tampoc han tingut èxit.

En canvi el projecte Pace, a Europa Europace, ha tingut èxit als Estats Units. Per exemple a Sonoma (Califòrnia) s'han finançat projectes per valor de 3.300 milions de dolars i s'han creat 29.000 llocs de treball

El PACE troba el finançament a través de la inversió privada, i el propietari que rep l'import per fer les obres retorna el finançament en un termini de 20 anys a través dels impostos sobre l'habitatge.

En cas que es vengui l'habitatge la càrrega l'ha de pagar el nou propietari, perquè es tracta d'un crèdit sobre la casa i no sobre la persona.

Segons Vayreda, el problema està en el fet que la legislació estatal no deixa fer servir els impostos de l'habitatge per cobrar crèdits, cosa que sí que és possible als Estats Units. D'aquí que els 450.000 euros rebuts vagin a l'adequació del projecte Europace a la legislació administrativa local.

La voluntat és convertir Olot en un exemple de ciutat sostenible en el futur. Ara, els edificis residencials representen un 28% de les emissions de CO2, només per darrere del transport que suposa un 44% del total de la contaminació.

El projecte EUROPACE s'afegirà a la Xarxa Espavilada o les accions del Pla d'Acció per a l'Energia Sostenible (PAES) en la idea de reduir les emisions de CO2.