El Banc dels Aliments ha obert la celebració del seu 30è aniversari fent d'amfitrió de la reunió del comitè executiu de la Federació Espanyola de Bancs d'Aliments i la direcció de la Federació Catalana de Bancs d'Aliments que, aquest dimecres, fan balanç i debaten els problemes que afecten les seves organitzacions. Pel que fa a l'entitat gironina, les dades mostren que el 2017 va distribuir 2.858.200 quilos de menjar entre 95 organitzacions benèfiques, que atenen persones en situació de vulnerabilitat derivades pels serveis socials municipals o comarcals.

A data de desembre, els productes recollits pel Banc dels Aliments de Girona havien revertit en 35.620 gironins; una xifra que l'any passat es va situar entre les 35.000 i 36.000 persones, ja que n'hi ha que hi acuden tot l'any mentre que d'altres només ho fan uns mesos. En comparació amb el 2016, llavors, el volum de menjar es va apropar a les 37.000 persones. La majoria de beneficiaris gironins tenen nacionalitat espanyola, tal com ha detallat el president de l'entitat, Frederic Gómez Pardo. Ell mateix ha atribuït el descens del nombre de receptors a una reducció de l'atur i a què «moltes persones immigrades sembla que han tornat als seus països».

La tendència a la baixa -tot i mantenir-se en xifres similars a la dels últims anys- es produeix a tots els bancs dels aliments, en part degut a què cada vegada es demanen productes de més qualitat i valor nutritiu. Un dels assistens a la reunió, el president de la Federació Espanyola de Bancs dels Aliments, Nicolás Palacios, ha considerat que «la crisi ha pasat però, desafortunadament, encara hi ha gent que no té feina». A Girona, el 2017 es van atendre 1.482 persones menys que el 2016, quan se'n van atendre 37.102; mentre que es van recollir quantitats de menjar similars, 2.858 tones l'any passat per 2.879 el 2016.

Pel que fa a la procedència de les prop de 3 tones de menjar gestionades el 2017 a Girona, la majoria (837.443 quilos) es reben del programa europeu d'ajudes, de la retirada de fruites i verdures i de sucs de fruites (625.819 quilos) i de col·lectes (603.626 quilos). En aquest últim bloc destaquen les gairebé 500 tones recollides durant l'últim Gran Recapte, celebrat a principis de desembre, en el que van col·laborar 4.500 persones voluntàries i que en els propers dies es completarà amb aportacions dels supermercats que hi van participar. Per Gómez Pardo, la mobilització del Gran Recapte és «una mostra de solidaritat gironina». Les donacions fetes per les indústries agroalimentàries (444.971 quilos), les minves de productes dels supermercats (233.461) i les aportacions provinents d'altres bancs dels aliments (88.920) completen els 2,8 milions de quilos.

El Banc dels Aliments de les comarques de Girona és el segon més veterà de Catalunya, després del de Barcelona. La inauguració del seu segon magatzem, annex al primer, centrarà la celebració del seu 30è aniversari a principis de maig. A més d'un acte institucional, l'entitat preveu organitzar una jornada de portes obertes perquè tothom que vulgui conegui les instal·lacions. Gràcies a una cessió, el Banc dels Aliments ha doblat l'espai de treball, que ara suma 1.800 metres quadrats. Per poder utilitzar el nou magatzem, ha calgut refer el sostre per reparar els degoters, construir un fals sostre i un terra nous, muntar una càmera frigorífica i una de congelació, pintar i adaptar-se a les mesures de seguretat determinades pel cos de Bombers de la Generalitat.

A l'Estat espanyol hi ha 56 bancs dels aliments, ja que províncies com Múrcia, Lleó i les Balears en tenen més d'un. El president de la Federació Catalana de Bancs d'Aliments, Joan Vila, ha destacat que «recullen més menjar que les mateixes organitzacions de Portugal, França, Itàlia o Polònia», on també es realitzen grans recaptes.