22 de març de 2018
22.03.2018

Acusen el Ministeri d'Energia d'impedir que s'arxivi la cerca de petroli a la Costa Brava

Un projecte s'acosta a 31 km de Girona. Aliança Mar Blava denuncia un any d'«inactivitat injustificada»

22.03.2018 | 16:25

La plataforma que lidera l'oposició a la recerca de petroli al Mediterrani, l'Aliança Mar Blava, acusa el Ministeri d'Energia de retardar deliberadament l'arxiu definitiu de projectes de prospeccions d'hidrocarburs al fons del mar, com el que se situa just davant la Costa Brava. L'organització, que aglutina entitats públiques i privades balears, denuncia gairebé «un any d'inactivitat injustificada» d'aquest ministeri.

El desembre de 2017 es va saber que el corredor de cetacis del Mediterrani, que passa pel Golf de Lleó, havia aconseguit una protecció internacional que impedeix donar permisos per buscar gas o petroli en tota la seva àrea d'influència. Així ho va acordar la conferència de països amb riba al Mediterrani que integren el Conveni de Barcelona. La conseqüència que s'hauria d'haver derivat d'aquest acord és l'arxivament de tots els projectes i peticions d'autorització que afectin la zona protegida, però això encara no ha passat.

La mesura afecta la Costa Brava perquè la petroliera Capricorn Spain Ltd (la filial espanyola de l'empresa britànica Cairn Energy) va demanar permís per treballar al Golf de Lleó i acostar-se fins a tan sols 31 quilòmetres del litoral gironí.

A banda d'aquest fet, l'Aliança Mar Blava recorda que aviat farà un any que la Secretaria d'Estat de Medi Ambient va emetre una resolució determinant arxivar l'expedient d'avaluació d'impacte ambiental del projecte que afecta la costa gironina, així com una gran extensió que arriba fins a les Balears. Des de llavors, la plataforma ha fiscalitzat l'activitat de l'empresa i de l'administració per tal d'exigir el compliment de l'arxiu, sense que aquest tràmit s'hagi formalitzat.

L'última vegada que ho va reclamar va ser el 6 de març, «després de quasi un any d'inactivitat injustificada del Ministeri al respecte» ­–tal com explica en un comunicat. A més, ahir va informar que aquest retard s'ha plantejat, en forma de preguntes parlamentàries, tant al Congrés com al Senat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook