Només el 14,2% de les persones que practiquen esport a Catalunya segueixen una dieta completament adequada. Són dades extretes d'una enquesta que han realitzat més de 500 farmàcies catalanes a 1.279 persones en el marc de la sisena edició de la campanya Pla d'Educació Nutricional pel Farmacèutic (Plenufar), una iniciativa del Consejo General de Colegios Oficiales de Farmacéuticos, en col·laboració amb les Vocalies d'Alimentació i Nutrició dels COFs de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona.

Una quarantena de farmàcies de les comarques gironines han participat en la iniciativa, que a més de recollir informació volia assessorar esportistes aficionats sobre la millor alimentació segons les necessitats de cada tipus d'activitat física.

Entre les principals mancances de la dieta hi ha no ingerir les dosis recomanades d'aliments com els cereals d'esmorzar, pasta o arròs, els llegums i el peix. Una altra dada que s'ha pogut extreure és que el 29,7% pateix algun tipus de malaltia crònica, sent la hipertensió arterial la més freqüent (9,7%).

Sota el títol «Educació Nutricional en l'Activitat Física», un dels objectius de la iniciativa era conèixer els hàbits alimentaris i d'estil de vida d'esportistes amateurs i persones actives per tal que el farmacèutic els pogués oferir consell alimentari adaptat a la seva pràctica esportiva.

En aquesta línia, l'enquesta ha mostrat que la puntuació mitjana de qualitat de la dieta és de 40,1, quan la màxima puntuació possible era de 54 punts.

Això és degut al fet que el 20,4% segueix una dieta inadequada i el 65,4% moderadament adequada -casos en què és necessària la col·laboració del professional sanitari per proporcionar consells alimentaris per tal de millorar els hàbits-, i només un 14,2% compleix amb una dieta completament adequada.

Respecte als aliments, només un 8,8% consumeix la dosi recomanada (dos cops o més al dia) de cereals d'esmorzar (1,7%) i pasta o arròs (7,1%). El mateix succeeix amb els llegums i el peix: tan sols un 6% i un 15,1%, respectivament, segueixen la recomanació de consumir-los entre quatre i sis cops per setmana.

D'altra banda, sí que segueixen uns hàbits correctes a l'hora de consumir menys de 4 cops per setmana menjar ràpid (95,7%), mantega (93,9%), begudes ensucrades (87,8%) i brioixeria o pastisseria (86,6%).

Pel que fa a la intensitat de l'activitat física, el 56,9% dels enquestats duen a terme una activitat física diària vigorosa, enfront del 43,1%, que afirma practicar esport d'una forma més lleugera (20,2%) o moderada (22,9%). Concretament, Catalunya és una de les comunitats autònomes, juntament amb País Basc i Astúries, on més activitat física practiquen els homes, segons aquesta enquesta.

També s'ha pogut saber les activitats que es realitzen més freqüentment: caminar, atletisme, córrer, gimnàstica i passejar en bicicleta.

El perfil de l'enquestat

La mitjana d'edat del total de les persones que han participat a l'enquesta de la sisena edició de Plenufar (44,6% homes i 55,4% dones) és de 44 anys i destaca el fet que el 61,6% afirma no haver fumat mai.

D'altra banda, més de la meitat (58,7%) consumeix algun tipus de complement alimentós o ajuda ergonutricional, sobretot multivitamínics (28,8%), barretes energètiques (14,3%) i magnesi (11%); i un 89,4% té una autopercepció de la salut bona (42,8%), molt bona (36,4%) o excel·lent (10,2%).