El nombre d'aturades cardiorespiratòries en pacients ingressats a l'hospital Josep Trueta de Girona s'ha reduït un 39% en un any gràcies a la posada en marxa de l'Equip de Resposta Ràpida. Es tracta d'un grup de professionals que actua immediatament quan es detecta de forma precoç el deteriorament d'una persona hospitalitzada. En el primer any de funcionament, ha permès passar de les 31 aturades entre els pacients ingressats el 2016 a 19 el 2017.

L'Equip de Resposta Ràpida, que es va posar en marxa el gener de l'any passat, està format per un adjunt i un resident del servei de Medicina Intensiva (Unitat de Cures Intensives) i per una infermera de les àrees de crítics.

L'equip s'activa a partir del personal assistencial de les diferents plantes, que determina l'estat de deteriorament del pacient mitjançat una escala internacional parametritzada i validada (Early Warning Score) que permet mesurar l'estat clínic del pacient i, per tant, detectar precoçment aquest empitjorament.

La puntuació final d'aquesta avaluació és la que determina si cal activar l'Equip de Resposta Ràpida. En cas que calgui, l'equip es desplaça immediatament al lloc on és el pacient per actuar i evitar que el deteriorament avanci.

De manera paral·lela a la posada en marxa de l'Equip de Resposta Ràpida, també es va crear un Equip d'Aturades, que és el que actua en cas que algun pacient hospitalitzat faci una aturada cardiorespiratòria. Aquest equip està compost per un especialista en Medicina Intensiva, un cardiòleg, un anestesiòleg, una infermera de crítics i un zelador.

El balanç del primer any de funcionament de l'Equip d'Aturades constata una reducció en la mortalitat al centre per aquesta causa. Abans, el 46% dels pacients hospitalitzats que patien una aturada cardiorespiratòria acabaven morint, mentre que el 2017 la mortalitat s'ha reduït fins a un 37%.

Treball multidisciplinari

La posada en marxa d'aquests equips és una iniciativa de la Comissió de Prevenció i Atenció a l'Aturada Cardíaca, creada fa tres anys per fer prevenció i responsabilitzar-se del tractament de l'aturada cardiorespiratòria intrahospitalària, i que és qui coordina i controla els dos equips.

A part de contribuir a la reducció de la mortalitat dels pacients ingressats, des de centre destaquen que la posada en marxa de l'Equip de Resposta Ràpida també ha propiciat una millora de les relacions entre els professionals de diferents especialitats, ja que ha permès prendre determinades decisions de forma conjunta i multidisciplinàriament.

Pràcticament tots els professionals d'hospitalització del centre han participat en les sessions formatives que es van fer en els primers sis mesos de l'any passat per instruir-los en els criteris d'activació de l'Equip de Resposta Ràpida i en la reanimació cardiopulmonar.