Red Eléctrica de España (REE) posarà en servei a finals d'any la nova subestació de la línia de molt alta tensió (MAT) a Sant Julià de Ramis, una de les peces que falten per completar el projecte de xarxa de 400 quilovolts a la província. En aquesta context, la nova central de transformació, que s'ha batejat amb el nom de la Farga, ja està prenent forma.

Entre d'altres elements, els operaris de REE han instal·lat els transformadors i ara treballen per aixecar la resta d'aquest parc elèctric, que suposa una inversió de 22,4 milions d'euros. D'aquí en sortirà, precisament, la nova línia de 220 quilovolts que enllaçarà amb Juià. L'oposició dels ajuntaments i de la plataforma ciutadana Salvem la Llera del Ter va provocar que Red Eléctrica acceptés un canvi de traçat d'un projecte declarat d'interès públic per la Generalitat de Catalunya. La nova subestació de la MAT se situa al mig del tram Bescanó-Santa Llogaia, en uns terrenys de Sant Julià de Ramis a tocar de l'N-II. Les obres van començar la primavera de l'any passat i ara, aquest gran parc elèctric pren forma. De fet, segons precisa Red Eléctrica, actualment aquesta és la subestació més gran de 400 quilovots que s'està construint arreu de l'Estat.

Sis grans transformadors

Els operaris ja han instal·lat els sis grans transformadors que la formen i ara se centren en les estructures de formigó del complex. El delegat de la companyia a Catalunya, Lluís Pinós, avança que la subestació de la Farga entrarà en servei al desembre i permetrà «millorar l'alimentació a tota l'àrea de Girona, a través de les diferents línies de la xarxa de transport». La infraestructura rebaixarà l'energia que arribi de la MAT fins als 220 quilovolts i l'injectarà a les diferents esteses. Precisament, una d'aquestes serà la nova línia que enllaçarà aquesta subestació amb la de Juià (Gironès). Un projecte que Red Eléctrica ha modificat recentment davant l'oposició dels cinc pobles que se'n veien afectats. La companyia aprofitarà un traçat ja existent per fer-hi passar aquesta estesa; anunciava el canvi a finals del mes passat: en contra del que estava previst inicialment, la línia aprofitarà un traçat ja existent. En concret, el de l'estesa de 220 quilovots entre Bescanó i Juià. D'entrada, Red Eléctrica construirà les noves torres en paral·lel a les existents i un cop enllesteixi l'obra compactarà les dues línies (desmantellarà la que existeix i farà passar els cables pels nous suports).

Solució més cara

En aquest context, Pinós assegura que aquesta solució, tot i ser més cara, dona resposta a les al·legacions que va presentar el territori (en especial, els ajuntaments afectats). «La idea bàsica és que tindrem els mateixos quilòmetres de línies que hi ha ara», ha subratllat. Red Eléctrica ja ha donat a conèixer la proposta als consistoris abans de treure-la a informació pública. La nova línia que aixecarà Red Eléctrica tindrà 220 kV i connectarà la futura subestació de la MAT a Sant Julià de Ramis (batejada amb el nom de La Farga) amb la d'Endesa a Juià. La companyia elèctrica en justifica la necessitat perquè, a través d'aquesta línia, la xarxa de distribució en aquesta zona del Gironès quedarà més mallada. És a dir, que si hi ha qualsevol incidència, es minimitzarà el risc que hi hagi talls de subministrament.

La idea inicial de Red Eléctrica consistia en fer passar aquesta línia per un traçat completament nou, que afectava cinc termes municipals: Juià, Celrà, Bordils, Cervià de Ter i Sant Julià de Ramis. La proposta de nova infraestructura tenia 5,6 quilòmetres i una vintena de torres. Aixecar la nova línia de 220 quilovots tenia un cost estimat de 1,89 milions d'euros.