L'Ajuntament de la Vall d'en Bas ha aconsellat els veïns que es fabriquin trampes casolanes per instal·lar-les als jardins o als boscos.

També ha difós informació de com es pot fer una trampa casolana. N'hi ha prou amb una ampolla de plàstic plena d'aigua barrejada amb un líquid que les atrau. L'ampolla es pot penjar amb un cordill o deixar dreta en qualsevol lloc.

Pel que fa als nius de primavera, l'Ajuntament ha informat els veïns que si veuen nius d'entre 4 i 6 centímetres de diàmetre i de color marró a les canaleres o voladissos de les cases que ho facin saber a l'Ajuntament o que ho exposin a l'aplicació de la web municipal La Vall en un Clic.

Els ha indicat que ara és la millor època per atrapar vespes reines i així evitar l'abundància de nius durant l'estiu i la tardor.

Trampes professionals

La demanda de col·laboració forma part d'una campanya contra la vespa asiàtica al municipi que com a acció principal compta amb la instal·lació de 30 trampes per part de 2 apicultors professionals que de manera voluntària col·laboren amb l'Ajuntament.

Quan les trampes estiguin instal·lades, els 2 apicultors en faran la recollida dels animals capturats. Els resultats seran enviats a l'associació d'apicultors de les comarques gironines.

La Vall d'en Bas va ser el primer lloc de Catalunya on es va descobrir un niu de vespes asiàtiques La troballa va tenir lloc el desembre del 2013. Era un niu amb capacitat per 60.000 animals.

Des de llavors n'han trobat molts més, penjats dels arbres, als voladissos de les cases i en altres llocs. La vespa es considera estesa de ple a la Garrotxa

La situació a Mieres

La campanya de cerca de la col·laboració ciutadana contra la vespa asiàtica no solament té lloc a la Vall d'en Bas. A Mieres, l'Ajuntament ha demanat la col·laboració dels veïns, perquè revisin les cornises de les teulades, els garatges i els porxos, perquè són llocs, on les reines solen muntar els nius.

Han avisat que els nius són de color marró i que per cada niu que sigui retirat en aquesta època de l'any es pot evitar la creació de 20 nous nius. En cas de veure perill, aconsellen que es truqui al 112.

Fa uns 5 mesos, va tenir lloc el primer atac contrastat de vespes asiàtiques a una persona a les comarques gironines. El niu estava a 30 centímetres del terra i el caçador que apartava els esbarzers per caminar no el va detectar. Les vespes el van atacar, es va haver de refugiar en un cotxe i va haver d'anar al metge.