Què fer quan sagnen les genives o com combatre el mal alè són algunes de les consultes més freqüents que els usuaris fan a la farmàcia sobre salut bucodental. Per millorar la coordinació entre farmacèutics i odontoestomatòlegs i, al seu torn, l'efectivitat i la seguretat dels tractaments, el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya i el Col·legi Oficial d'Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya, amb la col·laboració i el recolzament del Departament de Salut, han creat la primera guia d'actuació farmacèutica en salut bucodental adreçada als professionals farmacèutics i odontoestomatòlegs.

Amb la guia, els farmacèutics tindran més eines en la indicació davant símptomes menors o problemes de baixa complexitat, així com la detecció precoç de situacions, hàbits o característiques que representen un risc per a la salut orobucal dels ciutadans.

Alhora, aquests procediments facilitaran la derivació efectiva i eficient per mantenir la continuïtat assistencial, recorden des del Consell de Col·legis Farmacèutics.

Aquest document està entructurat en dues parts i aborda, d'una banda, els principis d'higiene oral i, de l'altra, l'actuació farmacèutica, acompanyada d'un arbre de decisió, davant les deu consultes més freqüents: dolor dental, abscessos i flegmons, sagnat de genives, mal alè (halitosi), boqueres (ràgades o queilitis angular), llagues a la boca, ardor o coïssor a la llengua, boca seca (xerostomia), molèsties secundàries de l'erupció dental en nadons i problemes derivats de les pròtesis (llagues, pròtesis mal ajustades, estomatitis protèsica...).