L'aliança en defensa de l'educació a temps complet, que la Fundació Jaume Bofill i la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica (MRP) han creat conjuntament amb la Diputació de Barcelona, busca còmplices a Girona: ajuntaments, escoles i instituts, associacions de mares i pares d'alumnes, entitats i qualsevol altre agent educatiu. La iniciativa, anomenada Educació360, es presentarà dimarts vinent a Salt, una de les onze poblacions catalanes que fan una prova pilot del projecte.

El treball, que aposta per un model educatiu que promogui i integri les oportunitats educatives de la comunitat i les activitats extraescolars, prové del projecte d'Educació a Temps Complet de la Fundació Bofill. Com el seu nom indica, es tracta d'estendre l'educació més enllà de l'horari lectiu.

A finals de 2015 es va crear una Xarxa territorial d'entitats, ajuntaments i centres educatius, que el març de 2017 va derivar en un equip coordinador de l'Aliança Educació360 a les comarques de Girona, d'on va sorgir la proposta que Salt fos municipi pilot amb un projecte de ciutat per la cohesió social i l'èxit educatiu.

Implicació gironina

Abans de presentar-se oficialment a Girona, el 29 de gener es va realitzar el primer acte públic al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), en el qual van participar 34 socis de l'aliança; entre ells hi havia ens locals, xarxes de centres educatius, associacions de mestres i educadors, entitats de lleure i del tercer sector social, cultural i esportiu de Catalunya i grups de recerca universitaris.

Aquest esdeveniment ja va comptar amb una considerable representació gironina, formada pel regidor d'Educació de l'Ajuntament de Salt, Fermí Conill; el coordinador del Secretariat de l'Escola Rural i director de l'escola de Viladamat, Miquel Payaró; el coordinador de l'Institut de Recerca Educativa de la Universitat de Girona, Moisés Esteban-Guitart; i el coordinador del Moviment de Renovació Pedagògica a Girona, Albert Quintana. A més, aquell dia, la Fundació SER.Gi va participar en l'apartat d'experiències educatives tot presentant els seu programa de «Tallers d'estudi en família».

El 10 d'abril, els promotors de l'Aliança Educació 360 explicaran en què consisteixen els onze projectes pilot que, tal com van destacar els seus responsables, tindran impacte en una població superior a les 700.000 persones.

D'altra banda, també participaran en l'acte diverses institucions interessades a formar part de la seva xarxa territorial, entre els quals hi ha consistoris, escoles, instituts, la Universitat, organitzacions del tercer sector social, coordinadores d'associacions de mares i pares d'alumnes, entitats de lleure, associacions de docents, sindicats i col·legis professionals. La jornada també preveu recollir propostes per incentivar la implicació gironina a Educació360.

Ni desigualtat ni segregació

D'entre tots els objectius que s'ha fixat el projecte, els seus responsables destaquen que volen garantir la igualtat d'oportunitats de l'alumnat a l'hora d'accedir a les possibilitats educatives de fora del sistema reglat, amb la prioritat de combatre la desigualutat i la segregació.