La cita amb l'acte titulat La mona per als que no tenen padrins ahir va omplir la plaça Major d'Olot, com si es tractés d'una de les grans celebracions anuals que s'hi fan. Per exemple, les ballades dels gegants.

Enguany era la desena edició per això el pastisser, Lluís Riera, va agrair la fidelitat dels assistents. Ahir, n'hi havia més que mai.

Va recordar les mones anteriors: el santo negro, la mona amb paraigües, el fons marí, el cavall de Troia, el llop i els xais, la tortuga, el gegant d'Olot i el joc d'ous.

Ahir, el fillol del pastisser, en Grau, va trencar el moai de xocolata i centenars de nens i nenes van poder recollir-ne un tros i fer efectiva la tradició. És a dir, se'l van menjar. Olot i els moais tenen una relació important, perquè Olot i la ciutat de l'illa de Pasqua Hanga Roa estan agermanades.

Des del 1985, la capital de la Garrotxa llueix un moai petit a la plaça de l'illa de Pasqua, al costat del passeig de Barcelona.

A l'estiu, la plaça amb el moai ha estat escenari de ballades tradicionals dels habitants de l'illa. També han existit les seves polèmiques pel fet que els moais haurien d'estar entre la natura. Ja com a novetat i en el paper d'intercanvi, ha arribat a l'illa de Pasqua en vaixell de càrrega un àngel monumental esculpit en basalt.

L'àngel representa la tradició de la imatgeria religiosa olotina combinada amb els gustos naturals de l'illa de Pasqua. Per això, està feta de basalt, un material molt dur i molt difícil d'esculpir. L'àngel ha estat esculpit per Joan Sala, un conegut escultor de Sant Joan les Fonts, que hi ha treballat anys de sol a sol. La previsió és que en els propers mesos a l'illa de Pasqua facin un acte d'inauguració de l'escultura de Joan Sala. L'angel de basalt és el retorn a l'illa del detall del moai que està a la plaça olotina.

Des d'ahir, el moai de Lluís Riera forma part dels actes de germanor entre Hanga Roa i Olot. La xocolata ahir va fer el paper de vermut, perquè després de la mona va venir un dinar vegà. És a dir, un àpat sense aliments d'origen animal. No solament carn, sinó qualsevol cosa que tingui relació amb un animal. Per exemple, ous o llet.

A la tarda, van fer un taller de mandales, representacions espirituals de tradició asiàtica.