L'hospital Josep Trueta de Girona ha realitzat una intervenció pionera per extreure a través de la boca el recobriment intern de l'esòfag d'una pacient afectada de càncer. La intervenció, realitzada per via endoscòpica pel servei de Digestologia en col·laboració amb el de Cirurgia General i Digestiva, es va realitzar a una dona de 55 anys que evoluciona favorablement.

La pacient patia un carcinoma escamós superficial, un tipus de càncer que en la majoria de casos implica una cirurgia convencional, per la qual cosa se li hagués hagut d'extreure l'esòfag. La dissecció endoscòpica submucosa que se li ha fet, li ha permès evitar l'extirpació i conservar l'òrgan fonamental per a la deglució.

Des del 2016, l'hospital Trueta realitza aquest tipus d'intervencions en casos de tumors molt localitzats, però fins ara només s'havien fet extirpacions molt segmentades.

En aquest cas, en una intervenció que va durar unes tres hores, es va extreure a través de la boca la meitat del recobriment intern de l'esòfag, un teixit de 8 centímetres de llargada que revestia tota la circumferència de l'òrgan.

Des de l'any passat el servei de Digestologia del centre de referència de les comarques gironines potencia l'aplicació de tècniques d'endoscòpia per a neoplàsies incipients de còlon, estómac i esòfag. Aquest tipus de càncers, tot i estar en estadis inicials, tradicionalment s'erradiquen amb cirurgia convencional, allargant el procés de recuperació del pacient.

Amb la nova tècnica, el centre estima que cada any podrà fer un centenar d'intervencions endoscòpiques així, la qual cosa evitarà el quiròfan i la cirurgia oberta.

L'avenç en el camp de les endoscòpies i la millora de l'instrumental que s'utilitza obren un nou escenari d'oportunitats d'a-plicació de diferents tècniques per a cada cas, indiquen des de l'hospital.

Una de les més innovadores és la resecció transmural endoscòpica, que el Trueta va ser el primer hospital català de posar en pràctica el 2015 per als tractament dels tumors de còlon, i que, gràcies a la seva evolució, permet un alt índex de precisió en el procés d'extirpació de l'àrea afectada.

El servei de Digestologia del Trueta també és capdavanter en l'ús de l'anomenada radiofreqüència endoscòpica per al tractament de l'esòfag de Barrett, i en la dissecció endoscòpica submucosa amb bisturí endoscòpic.

Aquestes tècniques es duen a terme amb una sedació profunda, en comptes de l'anestèsia que s'utilitza en cirurgia convencional, cosa que simplifica la preparació per a la intervenció i permet al pacient una recuperació molt més ràpida.