La proximitat del ple que ha d'aprovar el Planejament d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Banyoles, el primer en 34 anys, ha reactivat la plataforma ciutadana Salvem SotamonestirSalvem Sotamonestir, alertada perquè creu que aquesta zona verda no rebrà la protecció adequada. De fet, el col·lectiu denuncia que el treball fet els últims anys s'ha perdut i que el nou document suposa «un retrocés en la protecció de les hortes i el patrimoni històric respecte a propostes anteriors».

Una visió que contrasta amb la de l'Ajuntament, expressada a través del seu regidor d'Urbanisme, Albert Tubert, que considera minoritari el percentatge de veïns descontents amb l'afectació urbanística de Sotamonestir. Ahir, Tubert va dir que «el POUM només marca àmbits d'edificació, no hi ha res dibuixat i es decidirà quan es desenvolupin».

A l'espera de poder estudiar el detall del POUM quan s'aprovi inicialment, Salvem Sotamonestir va assegurar en un comunicat que el nou planejament no reflecteix «les prioritats ciutadanes», fixades en un procés de participació que consideren «incomplet», i dona «continuïtat a criteris urbanístics ja obsolets basats en el creixement il·limitat, amb la voluntat d'urbanitzar tot el que sigui possible en els propers 30 anys».

Un portaveu de la plataforma, Carles Quer Feo, va explicar que l'Ajuntament va reunir els veïns fa uns mesos i «els va explicar una proposta de creixement urbanístic molt continuïsta, perquè és l'única zona de creixement possible a Banyoles». Un document que «segueix la línia de l'anterior Pla General», amb el que «creiem que s'ha anat enrere» i en el que «l'únic de bo -va dir- és que hi ha una franja de protecció d'horts a l'entorn del Monestir». Per aquest motiu, el col·lectiu creu que les reivindicacions que van motivar la creació del grup el 2012, any que van recollir un miler de signatures a favor de la protecció de l'espai, segueixen vigents. Quan hagin pogut estudiar el contingut del text, Salvem Sotamonestir preveu presentar al·legacions, així com tirar endavant altres accions encara per concretar. Tot i això, Quer va apuntar que «també sabem que hi ha una necessitat d'ordenació i no volem paralitzar-ho».

La revisió del POUM de Banyoles és una assignatura pendent del govern local i un tema que, des de fa anys, es troba sota el focus de l'opinió pública i l'oposició municipal. El marc urbanístic actual està vigent des de 1984, tot i que des de llavors s'han impulsat diverses modificacions puntuals. Ara, tal com ha confirmat el regidor d'Urbanisme, els tècnics municipals estan revisant el document redactat per l'empresa Font-Viñolas Arquitectes amb l'objectiu de dur-lo al ple d'abril o, si això no és possible, convocar-ne un d'extraordinari. La redacció del planejament es va iniciar la tardor de 2016, després d'haver aprovat un avanç el setembre de 2014 i programat unes sessions de participació ciutadana el 2013.

Seixanta dies per al·legar

Pel que fa al sector de Sotamonestir, Albert Tubert va detallar que «es divideix en cinc grans àmbits, hem parlat amb tots els veïns i els de Mas Boada són els que estan més en desacord amb les propostes, però de la resta no n'hem tingut cap queixa». El regidor va explicar que «el POUM només marca els grans eixos de comunicació i que l'Ajuntament es fa càrrec del 50%, perquè no sigui tan cara la urbanització i limitar l'edificació». Alhora, va afegir que l'actuació «haurà de partir del que s'ha de preservar» i va destacar que «es protegeixen totes les edificacions existents».

També va anunciar noves trobades amb els veïns quan el planejament estigui enllestit i abans que passi pel ple -punt en el que va remarcar que s'han fet rondes de contactes amb els afectats al llarg de 2017 i el que portem de 2018. Després de l'aprovació inicial, hi haurà 60 dies per presentar al·legacions.