Investigadors del Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) han descobert com evolucionen les comunitats bacterianes després de colonitzar un nou ambient. Els microbiòlegs del centre blanenc han demostrat que durant la successió ecològica, que és com s'anomena a la preparació d'un ambient deshabitat per facilitar l'arribada d'altres espècies en el procés de colonització, les comunitats microbianes d'un hàbitat tendeixen a assemblar-se entre sí, independentment de l'ambient que s'estudiï, i evolucionen seguint el mateix patró natural.

La successió ecològica té lloc a les zones afectades per una erupció volcànica o en el sòl que queda al descobert amb la reculada de les glaceres, on s'origina un nou ecosistema partint de zero, però també en la superfície d'una fulla que acaba de néixer o en l'intestí dels nounats que comencen a acollir microorganismes essencials des dels primers 14 dies de gestació, i que tindran un paper clau en el desenvolupament i salut dels adults.

Cadascun d'aquests hàbitats, amb les condicions ambientals que el caracteritzen, determina la comunitat bacteriana que s'acabarà establint, per la qual cosa es van diferenciant entre si al llarg del temps.

Els resultats d'aquesta investigació, que s'ha pogut dur a terme gràcies als avenços en les tècniques genòmiques i de seqüenciació massiva d'ADN, afirmen que és possible predir potencialment la composició de les comunitats microbianes si es compta amb prou informació de l'hàbitat, i l'investigador Rüdiger Ortiz assenyala que «existeixen regles ecològiques que són compartides en hàbitats tan diferents com els terres, les plantes o els plecs intestinals».

«És necessari comprendre els processos ecològics que determinen com progressen les comunitats microbianes, des de les primeres fases de colonització fins a tenir l'ecosistema format, per poder aplicar-ho a una millor i més informada gestió ambiental i fer front als reptes actuals», remarca l'investigador predoctoral del CEAB i primer autor de l'estudi.

Els bacteris són els grans oblidats en l'estudi dels ecosistemes i la seva gestió, recorda el CEAB-CSIC, però el seu paper és bàsic en el bon funcionament del planeta.