El projecte de pressupostos generals de l'Estat per al 2018 no només torna a ser «del tot insuficient» per a les comarques gironines sinó que «aquest cop té una clara voluntat de postposar inversions» històriques per a la pròxima legislatura. Així ho va valorar ahir en roda de premsa el diputat gironí del PSC al Congrés, Marc Lamuà. Des de la seu del partit, va criticar que els pressupostos «maltracten les nostres comarques» i no només falta inversió sinó que el PP «ens condemna» pel que resta d'aquesta legislatura.

Un dels retrets als comptes presentats dimarts a Madrid és que, en infraestructures, reprodueixen partides d'altres anys no executades i, a més, en inversions importants, com el desdoblament de l'N-II nord, preveuen partides irrisòries que no permeten iniciar obra i les projecten «a dos anys vista», quan haurà acabat la legislatura. Donen una «coça endavant» perquè el problema sigui per al pròxim govern, va assegurar.

Entre la setmana que ve i la següent, el PSC presentarà les esmenes. «Sabem de la dificultat que progressin» però «esperem que rectifiquin», va insistir recordant que la demarcació està «infrafinançada» i té una inversió per habitant per sota la mitjana. Tot i la petita «recuperació» en inversió d'enguany, la xifra està lluny de les èpoques de govern socialista, va dir, amb rècords d'inversió de 600 milions d'euros el 2011 i que van caure a 43 milions el 2014. Des de llavors, s'ha anat recuperant però «hi ha una manca d'inversió constant i sostinguda en els governs del PP», va sentenciar.

Vol explicacions de per què la variant de Ribes «ha desaparegut»

Les esmenes demanaran dotacions per iniciar projectes «rellevants», com el desdoblament de l'N-II al nord, on ara «no s'espera que el 2018 hi hagi cap nova actuació substancial», igual que a les carreteres de l'Interior i el Pirineu, on moltes partides es projecten fins al 2022.

Lamuà va criticar durament que hagi «desaparegut» una inversió important, prevista en altres anys i que no s'ha arribat a fer, com la variant de Ribes: «És greu perquè no té ni projecció i era la part que més interessava a aquella comarca, i dotar altres trams no ens satisfà. Demanarem explicacions al ministeri».

També demanaran una partida significativa per iniciar l'Arxiu Provincial; una aportació per a la remodelació de la casa natal de Salvador Dalí a Figueres (el 2017 tenia una partida de 250.000 que no ha arribat mai) o una dotació per als camins de ronda (ara inclosos dins d'una partida genèrica), entre altres.