Facilitar als pacients l'accés al diagnòstic i al tractament de la retinopatia diabètica, la principal causa de ceguesa en adults joves, és l'objectiu de l'Institut Català de la Salut (ICS) a Girona i de l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS), que estan impulsant el cribratge a l'atenció primària d'una de les principals complicacions de la diabetis mellitus

La retinopatia diabètica afecta entre dos i tres de cada deu afectats d'aquest trastorn metabòlic que pateix el 14% de la població, però detectar-la a temps i començar el tractament evita la progressió de la ceguesa en prop d'un 90% dels casos.

És per això que l'any 2006 el Servei Català de la Salut (CatSalut) va adquirir sis retinògrafs que va distribuir en diversos centres d'atenció primària de l'ICS a les comarques gironines.

Aquests aparells, que permeten treure imatges del fons de l'ull per comprovar el seu estat i així poder-hi fer les actuacions oportunes en cas que es detecti patologia, donaven cobertura a la ciutadania de tota la regió sanitària de Girona.

Els pacients havien de traslladar-se fins al centre d'atenció primària més proper on hi hagués algun dels sis aparells per fer-se una retinografia i, després, totes les proves que es feien a les comarques gironines eren estudiades per un grup reduït de professionals de medicina de família que s'havien format per poder-les interpretar.

En els darrers anys, però, s'ha donat impuls al cribratge de la retinopatia diabètica i només l'any passat, als centres d'atenció primària de l'ICS a la regió sanitària de Girona es van realitzar 3.080 retinografies.

Actualment, l'ICS Girona ja disposa d'onze retinògrafs instal·lats als principals ambulatoris del territori i el 80% dels professionals de medicina de família han estat formats per interpretar les retinografies.

Actualment, les retinografies les fan els professionals d'infermeria dels centres on hi ha els aparells, la imatge s'aboca a la història clínica del pacient i és el seu metge o metgessa de capçalera qui interpreta i l'informa del resultat.