Prova pilot a Ripoll per tractar els lixiviats, residus líquids, procedents de l'abocador clausurat Ripollès-3, situat al terme de les Llosses mitjançant l'electrodesnitrificació. La prova pilot s'està fent des d'una instal·lació similar a una caseta d'obres situada a l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR) de Ripoll. Va entrar en funcionament a mitjans de febrer i actualment tracta uns 14 m3 de lixiviats al dia.

La prova finalitzarà aquesta setmana però caldrà esperar fins a finals de mes per als resultats definitius. Les conclusions preliminars, però, indiquen que la tecnologia d'electrodesnitrificació permet «eliminar satisfactòriament l'amoni dels lixiviats fins al nivell suficient per poder-los abocar a la depuradora».

La instal·lació conté un reactor electroquímic, un quadre de control de funcionament, el sistema de control remot i un sistema de post-tractament amb filtres, per eliminar el possible excés de clor. Connectat a aquesta maquinària hi ha un dipòsit de 60 m3 on s'acumulen lixiviats provinents de la bassa de l'abocador de les Llosses. Aquest líquid s'impulsa amb una bomba cap al reactor d'electrodesnitrificació. Per fer el procés, s'afegeix una solució de clorur sòdic per millorar la conductivitat dels lixiviats i aconseguir reduir els amonis.

També s'hi afegeixen altres components per regular el PH o reduir les escumes derivades d'olis vegetals o silicones. Fruit d'aquest procés electroquímic, la planta allibera oxigen i nitrogen, dos gasos completament innocus i ja presents de forma habitual en l'ambient.

Amortitzat en tres anys

Si la prova pilot conclou amb èxit, la voluntat del Consell Comarcal del Ripollès és construir una planta definitiva de tractament de lixiviats per electrodesnitrificació. Segons els càlculs fets des de l'àrea de Territori i Sostenibilitat, aquesta inversió s'hauria amortitzat en tan sols tres anys.

El Consell calcula que es podrien reduir els costos per tractar aquests residus fins a una desena part. L'any 2017 la factura per tractar els lixiviats de l'abocador clausurat va ser superior als 182.000 euros, després d'un augment important dels lixiviats.