Uns 300 professionals d'infermeria es reuniran entre demà i divendres a Girona per participar en el vint-i-cinquè Congrés de la Societat Espanyola d'Infermeria Geriàtrica i Gerontològica, una trobada que, entre d'altres qüestions, tractarà la sexualitat en la gent gran enfocada des de la diversitat i el respecte. La cita, que se celebrarà a l'hotel AC Palau Bellavista de Girona, porta per lema «Deixant empremta».

La sexualitat en la gent gran serà objecte de la conferència «La sexualitat en la vellesa» -a càrrec de Feliciano Villar, professor del departament de Cognició, Desenvolupament i Psicologia de l'Educació de la Universitat de Barcelona- i de la taula rodona «Ser gran i la diversitat de l'expressió de la sexualitat», a càrrec del col·lectiu que integra les diferents orientacions sexuals LGTBI Senior a nivell internacional.

L'altra novetat que tractarà el congrés serà la robòtica i les aplicacions informàtiques al servei de la qualitat de vida i de l'atenció a la gent gran. En parlarà a la conferència inaugural Josep Samitier, director de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya i també serà el tema central d'una taula rodona moderada per la directora del centre sociosanitari de l'Institut d'Assistència Sanitària, Teresa Vilalta, amb la participació de Núria Terribas, jurista especialitzada en bioètica; Maria Inés Torres, catedràtica de Sistemes Informàtics de la Universitat del País Basc; i Rocío Alonso-Redondo, directora de Comunicació i Màrqueting d'Adele Robots.

El congrés, que compta amb més de 130 comunicacions de professionals especialitzats, clourà amb la conferència «Envelliment actiu i saludable a Europa», a càrrec de Cristina Bosch Farré, infermera i doctora per la Universitat de Girona, i Josep Garre-Olmo, investigador de l'IAS i de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona.

Farré presentarà els resultats de la seva tesi, centrada en la prevalença de l'envelliment actiu i saludable a Girona comparada amb la d'altres territoris europeus i les variables associades.

Per la seva banda, el doctor Josep Garre-Olmo presentarà la metodologia emprada en l'estudi MESGI50, que busca conèixer quines són i com canvien les circumstàncies vitals dels ciutadans de la demarcació de Girona a partir dels 50 anys en funció dels efectes que els factors socials, econòmics, ambientals, psicològics i els estils de vida tenen sobre la seva salut.