Ajuntament de Tortellà fa 7 anys que va acabar la Llar d´Infants valorada en 425.000 € i la té tancada, perquè no disposa de recursos ni prou infants per posar-la en servei. Com que la perspectiva a curt i llarg termini és que la situació no canviï, l´Ajuntament vol demanar un canvi d´ús avalat pel Departament d´Ensenyament. Això no obstant, segons ha explicat l´alcalde de Tortellà Rafel Domínguez, Ensenyament no els dóna cap resposta per escrit.

La manca de resposta doncs paralitza la voluntat de l´Ajuntament de convertir la llar d´infants en un espai de lleure per activitats extraescolars i casals de temps de vacances.

Davant d´això, l´Ajuntament ha repartit una nota informativa entre els veïns, en la qual l´alcalde exposa que en totes les converses encarades a un canvi d´usos, els responsables tècnics del Departament els recorden que en el seu dia van subvencionar la construcció de l´equipament amb 155.000 € amb la condició que fos destinat a llar d´infants i que tenen la garantia del compromís d´ús per 15 anys i només n´han passat 7 des que l´edifici va ser donat per acabat.

L´alcalde exposa que els tècnics d´Ensenyament accedeixen a un canvi d´utilitat provisional i revisable, però de paraula. Davant d´això, Domínguez considera: «Hem de tenir present que si algun any no ens autoritzen l´ús, ens podrien reclamar pagar la quantia, restant proporcional als 155.000 €».

Segons Domínguez, una situació com aquesta, de tota la vida, s´ha solucionat amb la intervenció d´un conseller o d´un director general. Exposa que ara amb l´article 155, no hi ha un interlocutor polític i els tècnics del Departament no tenen capacitat de decisió.

Per tal d´afrontar la situació, l´Ajuntament ha encarregat un informe jurídic per tal d´estar informats dels riscos que els representaria convocar un concurs públic per poder atorgar en concessió l´edifici per fer-hi activitats de lleure per nens i joves.

Pel que fa a donar l´ús inicial a l´edifici, Rafel Domínguez ha explicat a Diari de Girona que l´immoble va ser fet per acollir 38 places de llar d´infants. Unes places que el 2011 eren subvencionades amb 1.800 € de la Generalitat i que ara no ho són. L´Ajuntament ha comptat que amb els ajuts actuals de la Generalitat, l´Ajuntament hauria d´afrontar una despesa anual de 60.000 €, cosa que li és impossible. A més, la llar d´infants està pensada per a 38 nadons anuals i el poble només en pot oferir 15 anuals. L´alcalde ha explicat que Tortellà té 800 habitants i no puja ni baixa i que el nombre de nadons des de fa temps no té variacions.