Els centres de salut d'arreu de la demarcació s'han bolcat en la celebració del Dia Mundial de l'Activitat Física, una efemèride que vol conscienciar de la importància de dur una vida activa, amb la pràctica d'exercici físic i una alimentació saludable, i del Dia Mundial de la Salut. Malgrat que la cita era el 6 i 7 d'abril, alguns dels actes s'han anat fent els dies següents, per tal de donar més recorregut als missatges de prevenció i d'hàbits saludables que s'impulsen.

Els centres d'atenció primària de l'Institut Català de la Salut (ICs) a Girona han organitzat més d'una vintena d'activitats per commemorar el Dia Mundial de l'Activitat Física.

Divendres, des del CAP Montilivi de Girona, es va organitzar una caminada saludable amb usuaris, dinamitzada per professionals del centre, que va acabar amb una classe de zumba al parc de Vista Alegre.

Al mateix temps, a Can Gibert del Pla, el CAP i l'Associació de Veïns també van fer una caminada popular pel barri, mentre que a Banyoles s'havia organitzat un recorregut al voltant de l'estany amb diverses propostes esportives en una proposta impulsada des de la Taula de Salut Comunitària conformada per l'Ajuntament, l'Agència de Salut Pública, el CAP Banyoles, la Clínica Salus, l'Equip d'Intervenció Comunitària Intercultural i el Consell Esportiu del Pla de l'Estany.

A Bàscara es va celebrar la cinquena edició del «Bàscara es Mou», una caminada amb alumnes i familiars de l'escola municipal, al final de la qual es va oferir un esmorzar a base de fruita i es van fer diferents activitats esportives.

Una proposta, la de caminar plegats i esmorzar sa, que també es va dur a terme a Sant Hilari Sacalm.

Al CAP de Salt, conjuntament amb l'Associació de Dones amb Fibromiàlgia, van organitzar una sessió d'exercicis i una caminada per l'entorn.

Les activitats a Salt, però, continuen fins el 14 d'abril gràcies a la Setmana per l'Activitat Física i la Salut, amb més de quaranta activitats programades. Només a les activitats adreçades als centres educatius hi ha més de 3.000 escolars inscrits, fet que resulta un rècord de participants en quant a centres educatius i alumnes. Caminades, sessions d'spinning al carrer, curses escolars, jocs, divulgació d'hàbits saludables, gimcanes, ioga, dansa o xerrades són algunes de les activitats de la setmana.

També el mateix divendres, els alumnes de quart curt de l'Escola Universitària de Salut i Esport (EUSES), convidats per la Unitat de Rehabilitació Cardíaca de l'hospital Santa Caterina de Salt, van atendre un centenar d'usuaris del parc hospitalari, a qui van mostrar com fer massatges de reanimació cardiopulmonar.

També van fer el càlcul de risc coronari de la gent que s'apropava a l'stand i els van informar de com fer un entrenament cardiosaludable i dels factors de risc cardiovascular que són modificables i que tenen a veure en bona part amb l'exercici físic, com el sedenterisme, el sobrepès, el tabaquisme o l'alimentació.

Més enllà del Dia Mundial

L'hospital de Palamós i els CAP del Baix Empordà organitzen activitats durant tot el mes en el marc de la campanya «A l'abril, cuida't amb salut».

Un dels actes més concorreguts d'aquesta campanya va ser la tercera sessió matinal d'activitats a la Platja Gran de Palamós, que va reunir 150 baixempordanesos. Entre les activitats que s'hi van dur a terme hi havia tallers de circ, sessions d'spinning o de natació, tastets de rem, un vermut 0,0% o un flashmob a ritme de la música de Justin Timberlake.

A Ripoll, s'han plantejat el repte de nedar a la piscina municipal durant tota aquesta setmana i entre tots els participants acumular la distància recorreguda. També han organitzat una caminada saludable per al 18 d'abril, la primera de les tres que es faran durant la primavera.

Camprodon i Sarrià de Ter també han optat per commemorar aquestes efemèrides aquesta setmana, amb una caminada popular i una sessió de fisioteràpia respectivament, mentre que a Llançà han organitzat, per aquest diumenge, una cursa popular i diferents activitats, totes relacionades amb l'esport i la pràctica d'activitat física.