L'Ajuntament de Tortellà valorada en 425.000 euros, i la té tancada, perquè no disposa de recursos ni prou infants per posar-la en servei.

Com que la perspectiva a curt i llarg termini és que la situació no canviï, l'Ajuntament vol demanar un canvi d'ús avalat pel Departament d'Ensenyament. Això no obstant, segons ha explicat l'alcalde de Tortellà, Rafel Domínguez, Ensenyament no els dona cap resposta per escrit.

La manca de resposta, doncs, paralitza la voluntat de l'Ajuntament de convertir la llar d'infants en un espai de lleure per a activitats extraescolars i casals de temps de vacances.

Davant d'això, l'Ajuntament ha repartit una nota informativa entre els veïns, en la qual l'alcalde exposa que en totes les converses encarades a un canvi d'usos, els responsables tècnics del Departament els recorden que en el seu dia van subvencionar la construcció de l'equipament amb 155.000 euros amb la condició que fos destinat a llar d'infants i que tenen la garantia del compromís d'ús per 15 anys i només n'han passat 7 des que l'edifici va ser donat per acabat.

L'alcalde exposa que els tècnics d'Ensenyament accedeixen a un canvi d'utilitat provisional i revisable, però de paraula. Davant d'això, Domínguez considera: «Hem de tenir present que si algun any no ens autoritzen l'ús, ens podrien reclamar pagar la quantia, restant la part proporcional als 155.000 euros».

Segons Domínguez, una situació com aquesta, de tota la vida, s'ha solucionat amb la intervenció d'un conseller o d'un director general. Exposa que ara amb l'article 155, no hi ha un interlocutor polític i els tècnics del Departament no tenen capacitat de decisió. Aquest fet, segons ell, contribueix a prolongar el problema.

Per tal d'afrontar la situació, l'Ajuntament ha encarregat un informe jurídic amb l'objectiu d'estar informat dels riscos que li representaria convocar un concurs públic per poder atorgar en concessió l'edifici per fer-hi activitats de lleure per nens i joves.

Pel que fa a donar l'ús de llar d'infants a l'edifici, Rafel Domínguez ha explicat a Diari de Girona que l'immoble va ser fet per acollir 38 places de llar d'infants. Unes places que fa 7 anys eren subvencionades amb 1.800 euros de la Generalitat i que ara no ho són. L'Ajuntament ha comptat que amb els ajuts actuals de la Generalitat, l'Ajuntament hauria d'afrontar una despesa anual de 60.000 euros, cosa que li és impossible.

A més, la llar d'infants està pensada per a 38 nadons anuals i el poble només en pot oferir 15 d'anuals. L'alcalde ha explicat que Tortellà té 783 habitants i no puja ni baixa i que el nombre de nadons des de fa temps no té variacions.

L'Ajuntament de Tortellà va fer l'aprovació inicial del projecte de la llar d'infants el març del 2010. Va buscar finançament, va començar les obres el 2011 i les va acabar el 2012.

Segons ha valorat, l'alcalde era d'una època en la qual la gent vívia dins la mentalitat d'abans de la crisi econòmica. En aquell temps, les previsions eren que la població creixeria en habitants i que les places de llar d'infants tindrien durant molt de temps suport econòmic de la Generalitat.

En set anys, l'Ajuntament ha provat diferents alternatives per poder aprofitar l'edifici, peró sense gaire resultats. L'estiu passat, l'Ajuntament va mantenir reunions amb l'Associació de Pares i Mares i el Departament d'Ensenyament per poder traslladar els cursos de p3 fins a p5 a l'edifici programat per fer de llar d'infants i així poder dotar de més espai l'escola i alhora donar utilitat a l'edifici, però la idea no va reeixir.