Diversos municipis de la Costa Brava, des de Palamós fins al Port de la Selva, han vist com aquest dijous i divendres les platges i el litoral s'omplien de milers d'exemplars del que es coneix com Velella velella, una colònia de petits animals anomenats hidrozous que s'assemblen a les meduses i que són de color blau. El biòleg Eduard Marquès assegura que aquesta espècie és habitual de la costa oest dels Estats Units però que es pot trobar en aigües interiors de la costa catalana. Tot i això, tant ell com els veïns dels pobles afectats afirmen que mai abans havien vist un avarament tan gran. Tant el regidor de Governació del Port de la Selva, Roger Pinart, com el sotsinspector en cap de la Policia Local de Llançà, Jaume Simón, van manifestar ahir que per ara no adoptaran cap mesura i que esperen que els animals s´acabin desintegrant.

Els experts asseguren que de Velella velella se´n troben sovint a les aigües interiors de la costa catalana però que no és habitual que n'hi hagi un volum tan important a les platges i al litoral. En els dar­rers dies, però, diverses poblacions de la Costa Brava han vist com milers d'aquests petits animals s'apilonaven a les seves platges. Se n'han localitzat almenys a Palamós, Sant Feliu de Guíxols, Cadaqués, Llançà, el Port de la Selva i la badia de Roses.

Eduard Maquès creu que tot plegat es pot deure a una combinació de factors. En els darrers dies, a la zona ha predominat el vent de component sud i, sobretot, el garbí. Una situació que, combinada amb una «eclosió» significativa d'aquesta espècie mar endins, pot haver provocat que els corrents les hagin conduït fins a la costa. De fet, aquests animalons tenen una mena de vela i neden en superfície.

Un altre factor que pot haver-hi influït podria tenir a veure amb un increment de la temperatura i de l'acidificació. Marquès detalla que l'any 2015 es va registrar un fenomen similar al Delta de l'Ebre. No es tracta d'una espècie perillosa però sí que desprèn cert verí. Segons Marquès, es desplacen en grup perquè cada exemplar té una funció diferent dins la colònia.

La gran quantitat que ha aparegut a les platges i el litoral ha agafat per sorpresa els veïns dels municipis afectats. La Laura, veïna del Port de la Selva, afirmava ahir que mai havien vist una cosa semblant. En altres ocasions i en algunes cales del municipi havien observat grans quantitats de meduses d'altres espècies, però aquest fenomen és nou per a ells. En aquest punt coincidia el regidor Roger Pinart, que deia que ni tan sols els pescadors més veterans recorden haver-ne vist tantes, ni tan a prop de la costa. El cap de la Policia Local de Llançà assegurava que el fenomen els va sorprendre aquest dijous i que ningú recorda res semblant.

Cap dels dos municipis tenen previst prendre mesures respecte a això. De fet, a Llançà hauria afectat tres de les més de vint platges del terme municipal i al Port de la Selva s'han concentrat sobretot al moll pesquer i a la zona de Sarnella. Pinart va manifestar que ningú se'n fa càrrec i que, per tant, el que faran serà esperar que «es morin» i s'acabin «enfonsant». Simón, per la seva banda, va exposar que com que no és temporada turística, esperaran que el mateix mar les acabi desintegrant. El Departament de Territori i Sostenibilitat va assegurar que l'Agència Catalana de l'Aigua no té previst fer cap intervenció perquè no suposen un problema ni contaminen les aigües. I van apuntar que quan aquest tipus d'animals arriben a les platges és competència dels ajuntament decidir si les netegen o no.