L'alcalde de Riudaura, David Jané de Fem Riudaura, en el darrer ple extraordinari va explicar que la solució al Centre Cívic de Riudaura té una valoració de 600.000 €. Encara va afegir que té els compromisos de la Diputació de Girona i del gabinet RCR arquitectes de cobrir part de la reforma. Va quantificar que la Diputació està disposada a pagar 150.000 € i el gabinet d'arquitectes 150.000 € més.

Jané va afegir que la intenció és haver aconseguit els diners que falten per arribar fins als 600.000 € abans de l'estiu. El darrer pas, segons Jané, serà una consulta popular que decidirà si es fan les obres de reforma que fan falta perquè el poble pugui disposar amb total comoditat de la totalitat del Centre Cívic.

Jané va recordar ahir que fa dos anys van començar les gestions per poder obrir el Centre Cívic. De fet, una de les promeses electorals de la llista de David Jané (Fem Riudaura) era solucionar un problema que s'allargava des de feia 15 anys. El Centre Cívic va ser inaugurat el 1999. És un edifici de planta rectangular, que combina el vidre i l'acer en la seva façana. La coberta és plana, de xapa de zinc, i s'allarga per cobrir els passos laterals de l'edifici i per formar un porxo al llarg de la façana principal. Va ser nominat als premis Mies van der Rhode.

Equipament tancat

Això no obstant, ja des de l'inici de les obres, comptava amb l'opinió desfavorable de part dels veïns i de l'oposició. El desacord es va fer més evident durant la campanya electoral de les eleccions municipals del 2003. Poc temps després de les eleccions, l'Ajuntament va tancar l'equipament i del va deixar sense utilitat. L'edifici havia costat uns 82 milions de pessetes.

En el seu moment, l'Ajuntament va argumentar que l'immòble incomplia la normativa de seguretat i que era molt incòmode. Hi feia molta calor a l'estiu i fred a l'hivern.

Sis anys després del tancament, l'Ajuntament va poder començar les obres de reforma de la part inferior de l'edifici. Es tracta d'un immoble que està construït en 2 nivells. Un dona a un nivell artificial a la plaça i l'altre a un sòl natural sobre el qual hi ha una pista poliesportiva.

La reforma va incidir en la part que dona a la pista poliesportiva. Primer van fer unes obres per a la consolidació dels murs i després una galeria subterrània per on van fer passar els serveis. L'obra va costar uns 280.000 €, dels quals 234.000 € van ser finançats per la Generalitat.

Això no obstant, la part inferior encara no va obtenir la plenitud d'ús, si bé durant un temps va ser usada com a magatzem.

A partir del 2012, hi van fer més obres i a partir de la tardor del 2015 van poder fer servir la planta subterrània. Quan la van obrir, hi tenien paviment i sanitaris. La van fer servir per a ball i també va acollir jornades naturalistes referents al fracking.

El 2015, el Centre Cívic va tornar a tenir transcendència en la campanya electoral. Fins i tot, es va arribar a parlar de portar l'enderroc de l'edifici a una consulta popular.

Premi Pritzker 2017

El març del 2017, els arquitectes Ramon Vilalta, Carme Pigem i Rafel Aranda van obtenir el premi Pritzker. El guardó els va consolidar a l'avantguarda de l'arquitectura mundial. Van anar al Japó a rebre un guardó que consisteix en 100.000 dòlars. L'emperador del Japó els va lliurar el premi en una cerimònia que les càmeres no van gravar. Poc després, el llavors president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va anar a Olot a felicitar els arquitectes. Els RCR van ser portades de revistes i diaris de tirada mundial i també van concedir entrevistes als mitjans locals.

Va ser quan se'ls va tornar a preguntar pel Centre Cívic de Riudaura. Llavors van expressar la seva confiança en una resolució pròxima del problema en una de les obres de la seva primera època, sobre la base de reunions amb l'Ajuntament de Riudaura.