15 de abril de 2018
15.04.2018

Artistes i professionals reclamen un model cultural nou per a Girona

Un manifest reivindica una proposta global que promogui la participació, la formació i la igualtat d'oportunitats

15.04.2018 | 00:02
Els assistents al col·loqui que es va celebrar ahir a la Rosaleda, a la devesa de Girona.

Un grup d'artistes, activistes, professionals i persones vinculades al món de la cultura de Girona han signat un manifest en el qual reivindiquen «una transformació del model cultural que s'ha impulsat en els últims anys a la ciutat» i, també, que es fixin objectius a mitjà i llarg termini. Des del seu punt de vista, el model actual se sustenta en festivals, uns esdeveniments que consideren cars, puntuals, d'exhibició i encarats a la promoció turística.

«Avui –argumenten–, la ciutat destina prop d'un milió d'euros públics per a dotacions a empreses que organitzen festivals, mentre les polítiques de promoció de la creació i la formació es queden en menys de la meitat»; un desequilibri que afirmen que també es produeix entre els promotors, «d'acord amb si ets propietari d'un dels grans festivals o no».

El manifest, que han signat inicialment una setantena de persones i sis associacions, acusa l'Ajuntament de Girona de no haver impulsat «cap proposta global per promoure la creació i la formació cultural» –fora del que ja estava determinat– en els últims 3 anys. Els sotasignats critiquen que s'hagi perdut la biblioteca al centre de la ciutat; que no hi hagi «un projecte cultural global per al futur Modern»; que no s'hagi concretat la connexió entre el Museu d'Art, amb la col·lecció Santos Torroella, i el teixit artístic local; i que l'Auditori segueixi sense un director que el coordini i el promogui.

El document també reclama un pressupost estable i condicions laborals dignes per al personal dels nous equipaments culturals.

D'altra banda, els promotors del manifest defensen l'impuls de la cultura de petit format que organitzen entitats i espais culturals i que, segons lamenten, resta invisibilitzada; així com també demanen suport i espais perquè el teixit associatiu pugui organitzar activitats culturals. «Els últims anys l'Ajuntament ha sigut incapaç de trobar fórmules estables per garantir una programació segura i sense penalitzacions en aquests espais», denuncien.

La necessitat de formació i de promoció de la creació cultural són un altre eix destacat del manifest. Com també ho és la petició de descentralitzar l'oferta i de treballar perquè tothom pugui accedir a la cultura, unes línies que –remarquen– s'han de desenvolupar en «connexió imprescindible amb l'educació i la igualtat real d'oportunitats».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit