«Aquesta és la història de dos germans, en Xianú i la Kunan, dos germans que vivien en un poble a prop d'un bosc, un bosc al qual anomenaven: El meu Bosc!». Així comença la història que la Tania i en Tom han explicat als seus fills des que es va cremar el bosc del costat de casa, a Colomers. Ho feien per apaivagar l'ànsia del fill gran d'haver vist com les flames arrasaven els arbres i els animals. Per retornar la vida al bosc van decidir editar-lo en format de llibre i, amb els beneficis, reforestar l'entorn. Serà el Dia dels Boscos, el 21 de març de 2019.

En Xianú i la Kunan són en realitat l'Unaix i la Nanuk, de sis i quatre anys. Quan el bosc es va cremar la petita encara havia de néixer.

Viuen a la part alta de Colomers, d'on «ens van desallotjar perquè les flames van cremar fins i tot el pati de casa». El foc va començar a Vilopriu però, atiat per la tramuntana, va arribar en pocs minuts. Molts dels animals no van tenir temps ni de fugir.

Quan van tornar al bosc on habitualment agafen espàrrecs o passegen els gossos, es van trobar un panorama desolador que va impactar l'Unaix. «Anàvem a apagar perquè encara anava revifant, i ens vam trobar moltes serps cremades, esquirols, ocells, totalment sencers però cremats», explica la Tania. També un petit porc senglar sol. Tots ells s'han convertit en protagonistes del conte.

Els pares van començar a explicar la història a l'Unaix, que feia moltes preguntes, i s'ha convertit en un dels mons imaginaris de la família que han continuat explicant a la Nanuk. «La idea és que fos una història amb final feliç», diu la Tania.

Boscos encara bruts

Però la realitat és que els boscos, la majoria de particulars, continuen bruts. Es van talar arbres i es va retirar la llenya. Només els terrenys municipals es van netejar.

A l'autora del llibre, Tania Van de Casteele, se li va ocórrer editar el conte «per recollir fons per reforestar la zona» i per fomentar «que els nens tinguin un esperit solidari i respecte per la naturalesa». L'ha autoeditat i les il·lustracions són de Cristina Martín.

Al conte «els protagonistes tenen uns estalvis i compren unes llavors per plantar en el bosc i amb els animals i la gent del poble aconsegueixen reforestar-lo».

Els lectors que comprin un llibre contribuiran a plantar alzines i roures al vell bosc. Se'ls convocarà des de les pàgines del conte a les xarxes socials.

Amb la mateixa filosofia, la família ja va plantar arbres al parc del Ter en obrir el Txiringuito de la Llúdriga amb menjar ecològic, i van obrir el web Nanuix i la botiga a l'Escala de roba infantil de cotó orgànic.

L'autora del llibre creu que es podrien editar amb les vivències d'altres persones nous contes, amb noves històries, que serveixin per reforestar altres espais naturals gironins.

Un foc que va arrasar centenars d'hectàrees

Un incendi el novembre de 2013 que va començar a Vilopriu va acabar arrasant centenars d'hectàrees i obliganta desallotjar veïns de nombroses poblacions, dos-cents dels quals a Colomers. Va començar a les set de la tarda i la tramuntana va fer avançar les flames a gran velocitat.