15 de abril de 2018
15.04.2018

Els mossos de Girona seran els primers a tenir pistoles elèctriques

?Els agents de la província les portaran a partir de maig i posteriorment s'aniran implementant a tot Catalunya ?El secretari general del sindicat SME diu que una sola Taser per comissaria «ja suposa un gran avenç»

15.04.2018 | 00:02
Dos agents de seguretat del cos dels Mossos d´Esquadra, en una imatge d´arxiu.

Les pistoles elèctriques Taser començaran a incorporar-se al cos de Mossos d'Esquadra a partir d'aquest maig en comissaries de Girona segons es va indicar als sindicats policials en el Consell de Policia del passat dimarts.

Els Mossos d'Esquadra van explicar que el calendari no està tancat i que la implementació de les Taser està pendent de completar la formació dels agents per a l'ús de les pistoles, les càmeres de videovigilància i els desfibril·ladors, que també han de ser instal·lats en els vehicles. Un altre requisit que encara resta pendent és que la Comissió de Control de Dispositius de Videovigilància (CCDVC) de Catalunya doni el seu vistiplau a la instrucció interna sobre l'ús de les Taser referent a l'ús de les càmeres i a la videovigilància policial.

La comissió està presidida pel president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos, i la pròxima reunió de la CCDVC està prevista per al dijous 26 d'abril, encara que l'ordre del dia encara no s'ha fet, segons han informat fonts de l'òrgan judicial.

Una vegada superades aquestes dues fases, els Mossos d'Esquadra iniciaran la implementació de les Taser a Girona, i gradualment s'expandiran per la resta de províncies de Catalunya durant aquest any 2018: primer a Barcelona i posteriorment també a Tarragona i Lleida.


Una decisió de fa dos anys

El Parlament de Catalunya va donar llum verd a les pistoles Taser el juliol de 2016 i la Conselleria d'Interior va licitar a principis de 2017 el contracte per adquirir 134 dispositius conductors d'energia (DCE) –nom tècnic que reben aquestes armes– així com 134 càmeres per gravar aquestes intervencions, amb un pressupost total de 771.331 euros.

La portaveu del Sap-Fepol, Imma Viudes, ha destacat que les Taser garanteixen la integritat i la seguretat jurídica dels agents i els ciutadans, i ha subratllat que són una «eina intermèdia entre la defensa i l'arma de foc» que permet calibrar l'ús de la força.

Una opinió molt propera a la visió del secretari general del Sindicat de Mossos d'Esquadra (SME), Toni Castejón, el qual assegura que esperen «ansiosament» aquestes pistoles elèctriques, juntament amb l'ús de la càmera de videovigilància, i que, malgrat que solament hi haurà una Taser per comissaria, per a ell ja suposen un avenç important.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook