Un sol institut de les comarques de Girona, el Josep Brugulat, el moble i el suro, però no dona l'abast per cobrir la demanda de les empreses del sector ni per rellevar els fusters que es van jubilant, tal com va explicar el professor i cap d'estudis adjunt, Juli Lozano. Paradoxalment, el centre no omple les places que té disponibles als cicles formatius de tècnic en Fusteria i moble, Instal·lació i moblament (grau mig) i Disseny i moblament (grau superior).

Aquest curs, els tres cicles sumen aproximadament 70 alumnes, quan n'hi podrien haver 30 a cadascun d'ells, fet en què el docent creu que hi influeix el desprestigi dels oficis davant les titulacions universitàries. Malgrat això, Lozano va destacar que l'institut rep graduats universitaris, com enginyers, arquitectes o disenyadors, que busquen especialitzar-se en l'àmbit del disseny i el moblament; en alguns casos també s'hi matriculen persones que volen fer pràctiques, ja que l'institut està equipat amb un taller dotat de maquinària professional.

Tot i el predomini masculí a les aules, els últims cursos s'hi han incorporat dones, entre les quals ara n'hi ha una de 57 anys i dues situades a la trentena. A banda del perfil habitual d'estudiants de Formació Professional, l'alumnat dels cicles de la família de Fusta, moble i suro del Brugulat també inclou persones de 30 a 40 anys interessades en obtenir la titulació o en aprofundir en la fusta com a matèria primera, degut, sobretot, a la seva vinculació laboral amb els mons de la construcció o la decoració. Sense oblidar casos particulars com el d'un fuster que, fa quatre anys, acudia a classe els divendres, dia que va anar fent les vacances amb l'objectiu de millorar la seva formació.

Al juny, es graduarà la primera promoció d'alumnes del grau superior de Disseny i moblament, que combina la formació acadèmica amb pràctiques remunerades en empreses del sector. Entre les sortides laborals d'aquest cicle hi ha la de dibuixant projectista de mobles, el desenvolupament de productes de fusteria i mobles i gerent o controlador de qualitat a empreses, entre d'altres.

Al taller de l'institut, els estudiants hi han construït una bicicleta de fusta que va resultar premiada i, ara, una cúpula geodèsica que resulta d'un treball previ «complex i llarg» -tal com va subratllar el coordinador d'FP, Jordi Planella- de 4,5 metres de diàmetre, que la setmana passada s'exhibia a l'ExpoJove, Girona.

Aquest curs, el Departament de Fusta, moble i suro de l'institut Josep Brugulat de Banyoles compta amb vuit docents.

Professió a prova, de concurs en concurs

Els estudiants dels cicles formatius de Disseny, Fusta i Moble de l’institut Josep Brugulat no paren de participar en concursos, l’últim, elriviño, va representar Catalunya (tot i que no va aconseguir fer podi); el noi s’hi va classificar després de quedar segon, amb un premi d’un collador de la casa Hitachi, en el 26a edició del certamen celebrat el 16 de març a l’Escola Industrial de Sabadell.

La propera cita serà el Catskills que es disputarà del 5 al 7 de juny, en el qual participaran tres alumnes en les habilitats de fusteria, ebenistaria i fusteria d’estructures.

Abans, el 9 de març, es va celebrar la 17a edició del Concurs d’estudiants de Fusteria de Terrassa, en el qual van competir 17 alumnes de diferents instituts de Catalunya. El Josep Brugulat ho va fer amb tres joves i un d’ells, Pol Jaén, va guanyar 150 euros. Dies després, el 16 de març, el centre va participar, com cada any, en el concurs d’aprenents i estudiants de fusteria de Sabadell, on van concórrer 32 estudiants catalans.

El Brugulat recorda que les preinscripcions del Departament d'Ensenyament per als cicles de grau mitjà per al curs vinent es faran del 14 al 24 de maig i les de grau superior, del 29 de maig al 7 de juny (aquestes últimes telemàticament).