L’Obra Social “la Caixa” i l’Ajuntament de Banyoles han renovat un conveni per seguir desenvolupant el Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (Projecte ICI), que s'ha signat aquest dimecres i estableix el marc de relació entre les dues institucions per tal d'impulsar la segona fase a partir del 2018. Aquest programa es desenvolupa en 37 territoris de l'Estat, amb l'objectiu de generar un model d'intervenció social que afavoreixi la convivència ciutadana intercultural, millori les condicions de vida de la població i creï una societat més cohesionada. A Banyoles, la Fundació Cepaim, l’Ajuntament i l’àrea de Benestar Social del Consell Comarcal del Pla de l’Estany gestionen el desenvolupament del Projecte ICI.

El programa es va iniciar a la segona meitat del 2014 i, primer, es va centrar en l’elaboració de la Monografia i Diagnòstic Comunitari, un treball compartit entre els diferents agents que intervenen al territori (l’administració local, els tècnics i la ciutadania). Els resultats van ser la base per elaborar la Programació Comunitària Intercultural (PCI), aprovada al ple del 27 de novembre del 2017 per millorar la convivència i la cohesió social del territori, tot incidint en les necessitats d'infants, adolescents i joves.

Per fer-ho, es va dissenyar una estratègia d’intervenció compartida en els àmbits socioeducatiu, de la salut, la cultura, l’esport i el lleure, organitzat en tres línies que s’han començat a desenvolupar aquest 2018: una d’igualtat d’oportunitats per a tots els infants i joves, una altra de convivència ciutadana per a tothom i una tercera de salut comunitària. En aquest sentit, s’ha iniciat el projecte «Barris 10. Joves, salut, esport i convivència», fruit del treball conjunt entre el Consell Esportiu de Pla de l’Estany, l’Ajuntament, l’àrea comarcal de Benestar Social i el Projecte ICI.

Casals d'estiu

A banda de «Barris 10», el Projecte ICI coorganitza anualment la jornada de presentació dels casals d’estiu municipals que participen en el projecte «Lleure per tothom», una iniciativa de lleure compartit entre l’Ajuntament de Banyoles i entitats del territori basat en valors educatius, una metodològica de qualitat i estratègies per fer del lleure un espai obert, participatiu i a l’abast de tothom.

D’altra banda, i també en la línia de promoció del lleure, el Projecte ICI, el Consell Esportiu de Pla de l’Estany i l’Ajuntament organitzen l’actuació «Un Estiu per Conviure», que organitza activitat esportives de lleure obertes a tothom en espais públics de la ciutat.

De cara als pròxims anys, el Projecte ICI s'estendrà al territori i té previst iniciar aquest any un projecte de promoció de referents positius, que permeti visibilitzar al conjunt de la societat les potencialitats i la riquesa d'un territori culturalment divers.