La ponència «Un cervell de cinema», dedicada a la neurociència i com l'aborden les pel·lícules, enceta avui el cicle de conferències Tardes Cinetífiques del CaixaForum Girona organitzat per l'Obra Social la Caixa. La proposta vol ser una eina de divulgació científica en què el cinema de ciència ficció i els seus arguments es converteixen en un pretext per explorar nous conceptes científics, desmitificar falses creences, i conèixer avenços en ciència i tecnologia. L'objectiu de les diferents propostes és comprovar com el llenguatge cinematogràfic porta al límit temes d'actualitat com la intel·ligència artificial, la biomedicina, la neurociència, els avenços en nanotecnologia o els viatges en el temps, i saber què és ciència i què és ficció.

El cicle començarà avui a les 7 de la tarda, amb la xerrada «Un cervell de cinema», a càrrec del doctor Xurxo Mariño, neurofisiòleg i professor de la Universitat de la Corunya. Mariño demostrarà com el problema del «jo» i la consciència és un tema recurrent en el cinema.

El 26 d'abril, el doctor Carlos Briones, Científic Titular del CSIC al Departament d'Evolució Molecular del Centre d'Astrobiologia (CSIC-INTA, associat al NASA Astrobiology Institute), impartirà la conferència «El nanomón a la gran pantalla», on mostrarà com el cine utilitza amb freqüència les promeses i els perills associats a la investigació en nanotecnologia.

El 3 de maig tancarà el cicle Susanna Manrubia, doctora en Física i investigadora del CSIC en el Centre Nacional de Biotecnologia. En la seva conferència «Viatges en el temps» compartirà amb els assistents aspectes de les paradoxes temporals i de la ciència dels viatges en el temps.