La Fiscalia de Girona investiga l’alcalde de Verges, Ignasi Sabater (CUP), per un presumpte delicte d'odi i discriminació contra «la nació espanyola i la Guàrdia Civil» per la denúncia que va fer el passat 4 d'octubre després que apareguessin més de 90 cotxes amb les rodes punxades al municipi.

Sabater va manifestar aleshores que sospitava que darrere d’aquest vandalisme hi havia la Guàrdia Civil, a qui va acusar d'anar «de dia uniformats i de nit incontrolats». En aquest sentit, va afirmar que no es tractava d'un acte fortuït i el va relacionar amb el fet que durant la celebració del referèndum de l'1-O els efectius de la Guàrdia Civil que havien d’impedir-lo no van poder accedir al poble perquè jardineres i tractors els bloquejaven.

L’alcalde encara no té data fixada per comparèixer davant dels jutjats de la Bisbal d'Empordà, que hauran de decidir quan el citen a declarar.

La Fiscalia de Girona investiga l’acusació de fomentar l'animadversió envers el cos militar arran de la punxada de rodes que va patir el seu municipi -i d’altres de les comarques gironines després de la celebració del referèndum independentista-. El batlle va manifestar davant dels mitjans de comunicació que no es tractava d'un fet «fortuït» i va apuntar cap a la Guàrdia Civil.

En declaracions a TV3, Sabater va manifestar: «No ho puc assegurar, però no em sorprendria gens -que els autors dels atacs als vehicles fossin membres de la Benemèrita-. A mi, la setmana passada em van seguir fins al lloc de feina al meu poble. I diumenge -l’1 d’octubre passat- no van poder entrar al poble perquè estava col·lapsat de tractors, jardineres i cotxes. No van poder diumenge, però avui han pogut. I espereu-vos, tot això tot just comença».

Aleshores, també va manifestar que «nosaltres seguirem amb mobilitzacions modèliques i pacífiques i ells amb aquestes accions», afegint que «el que ha passat avui -la nit del 3 al 4 d’octubre- és totalment inacceptable».

Els habitants de Verges es van despertar aquell 4 d’octubre amb gran quantitat de vehicles que hi havia al carrer amb les rodes punxades. Per intentar identificar-ne l'autor o autors, el consistori va demanar col·laboració ciutadana i, a través de les xarxes socials, va emplaçar a tots aquells que tinguessin càmeres de videovigilància a comunicar-ho per poder visionar les imatges dels punts on s'havien produït els incidents.

Paral·lelament, van presentar denúncia davant dels Mossos d'Esquadra, que van desplaçar diversos agents al consistori perquè els veïns poguessin presentar les seves. Diversos tallers es van oferir a fer reparacions gratuïtes perquè els afectats poguessin fer front als desperfectes.

Aquest no va ser l'únic municipi afectat per aquests actes vandàlics. A la ciutat de Girona n'hi van aparèixer una vintena, a Medinyà, 13; a Sarrià de Ter, 16 i a Llagostera, 5.

En un comunicat, la CUP (la formació que governa al municipi de Verges) assegura que una setmana després, però, el jutjat de la Bisbal d'Empordà va arxivar el cas perquè no van poder identificar l'autoria de les punxades.