El circuit de rutes per nedar en aigües obertes de la Costa Brava, les Vies Braves, comença aquest any la seva cinquena temporada potenciant les experiències a l'entorn de la natació. Una vintena de municipis participen del projecte, que inclou itineraris marins senyalitzats i abalisats. La xarxa, pionera al món, potencia aquest any experiències «sensorials» a l'entorn de les rutes. Entre elles, la possibilitat de nedar mentre el sol es pon, fer-ho sota la lluna o a primera hora del matí, just abans de degustar un esmorzar «típic empordanès».

Amb els itineraris ja consolidats, els promotors volen ara incrementar les experiències per oferir als nadadors. Entre elles, hi haurà l'anomenat Swim & Breakfast in Costa Brava. Els dies 20 de juliol, 10 d'agost i 22 de setembre es farà una sortida a primera hora del matí des de Calella de Palafrugell que acabarà amb un esmorzar típic de la zona davant de la platja.

Les altres dues propostes es faran a l'altre extrem del dia. La Sunset Swim Experience consistirà en nedar mentre es pon el sol. Les sortides es faran els dies 19 de maig, 30 de juny i 6 d'octubre a Platja d'Aro. Pels més noctàmbuls, el 28 de juliol es farà a Pals una travessa sota la llum de la lluna plena fins a l'Illa Roja en el que s'ha batejat com a Swim by Moonlight.

El cofundador de Vies Braves, Lluís Turón, ressalta que volen fer «un pas més» en el disseny de noves propostes. «Anem a fer gaudir del mar i a descobrir-lo d'una manera més vinculada a les experiències i més emocional», ha ressaltat.

Entre les novetats del 2018 de les Vies Braves hi destaca l'obertura d'una nova ruta a Platja d'Aro. En concret, la sortida serà la Platja Gran, a Cavall Bernat, i anirà fins a la Cala Belladona. Es tracta d'un itinerari de poca profunditat amb una gran biodiversitat marina ideada com una proposta pensada per iniciar-se tant en la natació en aigües obertes com en la pràctica de l'snorkelling. La nova ruta anirà en paral·lel al camí de ronda i se suma a la ja existent entre la platja del Racó i la de Sa Conca.Un retorn doble

Un treball d'investigació realitzat l'any passat en el marc dels projectes de final de màster del Màster en Turisme i Humanitats de la UAB, a petició de la Direcció General de Turisme (DGT) i de Vies Braves, va concloure que la iniciativa va generar un impacte econòmic superior als 3,2 milions d'euros l'estiu de 2017.

L'estudi va enquestar unes 400 persones i, reafirma, segons els promotors, la «consolidació del projecte» i una «doble rendibilitat»: econòmica però també social per la difusió d'hàbits saludables i sostenibles. De fet, a les zones abalisades s'està detectant una reducció del nombre de plàstics i residus.