La Guàrdia Civil i l'Guàrdia CivilAgència Tributària sobre begudes alcohòliques, en una operació desplegada entre altres de l'Estat, a la província de Girona.

L'operació s'ha saldat amb 43 detinguts i la confiscació d'ampolles d'alcohol per valor de 4 milions.

De l'Operació Esperit n'han informat el tinent coronel cap del Departament de Delinqüència Econòmica i contra la Corrupció de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, Francisco Almansa; José Manuel Alcorcón, cap de l'Oficina Nacional d'Investigació del Frau de l'Agència Tributària; i Elena Martín, responsable d'Assumptes Tècnics de la Federació Espanyola de Begudes Espirituoses.

Han explicat que la xarxa comercialitzava les begudes a preus més baixos que els del mercat i eludien el pagament de l'IVA, que repercutien al client però no ingressaven a la Hisenda Pública, per la qual cosa els permetia vendre el producte a inferior preu, fet que implica una competència deslleial als que paguen l'IVA religiosament.

L'operació s'ha dut a terme a les províncies de Madrid, Zamora, Badajoz, Castelló, València, Barcelona, Girona, Sevilla, Cadis, Màlaga, Lleida i Guadalajara, on s'han efectuat 14 registres i bloquejat diversos centenars de productes financers, 47 immobles de diferent naturalesa i 59 vehicles.

Els delictes que s'imputen a l'organització són contra la Hisenda Pública, blanqueig de capitals, pertinença a organització criminal, contra el mercat i els consumidors i falsedat documental.

Més de 60 empreses formaven un entramat empresarial que ha estat descobert arran d'una denúncia davant la Fiscalia de Castelló al setembre del 2016 sobre l'existència d'un dipòsit fiscal ubicat en aquesta província i un presumpte delicte contra la Hisenda Pública