El conseller de Salut cessat Toni Comín va inaugurar el 25è Congrés Nacional Català d'Urgències i Emergències mitjançant una intervenció per videoconferència, en el que va qualificar d'«acte de normalitat» i la «millor manera de retrobar la dignitat institucional en un moment excepcional». La Societat Catalana de Medicina d'Urgències i Emergències (SoCMUE) i el servei d'Urgències de l'hospital Dr. Josep Trueta, coorganitzadors del congrés, van convidar Comín per agrair-li la creació del Pla Nacional d'Urgències a Catalunya i «la defensa ferma de l'especialitat d'urgències i emergències», tal com va remarcar el president del SoCMUE, Òscar Miró, abans de recordar que la comunitat mèdica reclama el reconeixement d'aquesta especialitat al MIR des de fa 30 anys.

A través d'una pantalla gegant instal·lada a l'escenari de l'Auditori de Girona, Toni Comín va dir als congressistes -que el van rebre amb aplaudiments- que l'especialitat «és una peça important» del Pla d'Urgències i «que existeix a molts països europeus»; alhora que va afirmar que «sense una aposta clara del Departament de Salut

Urgències del Trueta per al 2019

Tot adreçant-se a l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas -una altra de les autoritats que van inaugurar el congrés-, Toni Comín es va referir a l'ampliació del servei d'urgències del Trueta per recordar que aquesta era «una assignatura pendent» que ja està en camí de resoldre's. Les obres corresponents a la primera fase del projecte es completaran properament i, tal com va assenyalar l'exconseller, «el 2019 s'hauran acabat del tot».

Per al gerent de la Regió Sanitària de Girona, Miquel Carreras, va ser «un plaer poder participar amb el conseller Comín» en l'acte d'ahir, ja que va ser un dels impulsors de «plans estratègics nacionals que marquen la construcció de la nostra república» i «un sistema de salut de qualitat». Després, Marta Madrenas va «agrair tenir present el conseller a l'exili» en un congrés que «permet debatre sobre la qualitat del servei sanitari».

En les seves jornades a Girona, el col·lectiu professional de les urgències i les emergències mèdiques ha fet un front comú per reclamar el reconeixement de la seva especialitat, una demanda que també va subratllar el cap d'Urgències del Trueta, Pere Rimbau, abans de la inauguració. Ja durant l'acte, el director del Pla Nacional d'Urgències de Catalu-nya, Francesc Xavier Jiménez, va informar que la Comissió delegada del Sistema Nacional de Salut «va imposar» incloure el tema en una reunió celebrada aquest dimecres. D'altra banda, ell mateix va anunciar que Girona acollirà el 31è Congrés d'Urgències d'Espanya el 2019.