Una bona gestió forestal com a eina per prevenir incendis, plagues i els efectes del canvi climàtic. Aquesta és l´aposta dels propietaris forestals, agrupats al Consorci Forestal de Catalunya, que ahir van participar a Montesquiu (Osona) en la jornada inaugural de la 35a edició de les Jornades Tècniques Silvícoles Emili Garolera.

Abans d´anar a bosc per conèixer de primera mà un conjunt de bones pràctiques en treballs forestals, el secretari general del Consorci, Joan Rovira, va destacar el «paper fonamental» de la gestió de les finques forestals per garantir l´equilibri del medi natural amb la societat i l´economia.

Aquesta activitat, que «genera llocs de treball, és necessària per contribuir en la millora i l´aprofitament responsable dels boscos», una circumstància que també va destacar Montserrat Barniol, que és directora general d´Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi de la Generalitat. Barniol va recordar que més del 60% del territori català són boscos, el 80% dels quals són de titularitat privada i el 20% restant són públics. A l´acte també hi van intervenir Juan Luís Abian, director del Centre de la Propietat Forestal, i Josep Anglada, que dirigeix el Centre de Formació Forestal Especialitzada de Montesquiu.

La visita al bosc va servir per conèixer la repercussió que tenen en la gestió forestal i l´economia que se´n deriva les empreses que executen aquestes tasques, que cal que estiguin ben preparades i que els seus treballadors rebin una bona formació professional.

Fa 35 anys que el Consorci Forestal organitza aquestes jornades tècniques adreçades a professionals i estudiants, que enguany tindran 8 sessions que es realitzaran al llarg de les properes setmanes. Es tractaran temes com els mètodes de preparació del sòl en reforestacions forestals, tractaments silvícoles en regenerats de pi blanc, el càlcul de l´índex de biodiversitat potencial de Catalunya, sistemes de poda per a la producció de fusta de qualitat, la lluita contra els insectes que ataquen el pi marítim o tallades selectives de sureda.