L'Ajuntament d'Olot i el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa han acordat una actuació de millora a les hortes de Sant Francesc, situades a la falda del volcà Montsacopa.

Actuaran en un espai de 17.500 m2 comprès entre els dos camins de pujada al cràter: el del costat del camí de llevant o camí cap al Montsacopa (l'accés principal al volcà) i el camí de ponent entremig de les hortes.

Aquesta superfície és la destinada a cultius, que són propietat de particulars on tenen horts de diferents usos i dimensions. El pla preveu la retirada de bona part de les tanques que separen les diferents parcel·les. Només deixaran les indispensables per separar usos, així com la substitució de les barraques d'eines que actualment hi ha per uns armaris fets amb uns materials i uns colors concrets.

També s'instal·larà una xarxa d'aigua de reg per eliminar els dipòsits de recollida d'aigua pluvial que fan servir els hortolans. Els costos del pla s'assumiran amb fons municipals, 15.000 euros, i amb un ajut de la Generalitat de 35.000 euros.

«El pla de reordenació de les hortes de Sant Francesc, situats a la falda del volcà Montsacopa d'Olot, vol valorar la zona i donar continuïtat a aquesta activitat tradicional amb millors condicions i d'una forma més endreçada». Ho ha explicat el director del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, Xavier Puig, tot dient que hi ha «molts elements que distorsionen el paisatge d'aquesta zona» que ara es volen enretirar.

És el cas per exemple de les barraques que hi ha per guardar eines, de múltiples tipologies. El que es farà serà substituir-los per armaris, amb uns mateixos materials i colors, alhora que es fixaran els llocs on han d'anar.

Les nombroses tanques que hi ha per separar les diferents parcel·les també s'eliminaran en la gran majoria i només es deixaran les indispensables per separar els usos, atès que aquest és un espai molt visitat també per accedir a dalt del volcà. Les tanques també hauran de reunir uns criteris de seguretat i d'impacte paisatgístic.

Una altra actuació important serà la instal·lació d'una xarxa de subministrament d'aigua de reg que permetrà eliminar els dipòsits d'aigua per recollir la pluja que fins ara utilitzaven els propietaris per tenir aigua a la zona. Així mateix, també es millorarà el ferm d'alguns trams de camins públics d'accés al volcà i amb tendència a erosionar-se, sobretot en els trams de més pendent.

Finalment, també s'eliminaran les espècies invasores i es promouran les varietats locals.

El regidor de Turisme d'Olot, Estanis Vayreda, ahir, va detallar que a la zona hi ha una quarantena de propietaris que tenen horts i que els costos d'aquest pla s'assumiran íntegrament amb una partida de 15.000 euros del consistori i un ajut Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya de 35.000 euros. Es preveu que l'actuació s'enllesteixi aquesta tardor.

Millora dels atractius

L'Ajuntament d'Olot vol augmentar l'atractiu turístic del volcà Montsacopa. Enguany hi ha posat en servei un bar restaurant i hi ha pujat serveis de força elèctrica, d'aigua potable i sanejaments.

A més ha posat llum al camí. Els horts, amb la seva heterogeneïtat, a l'hora d'integrar-los en el paisatge fa molt de temps que són un maldecap per als promotors del volcà més visitat d'Olot