La meitat dels adolescents gironins que comencen un tractament per deixar l'addicció a la marihuana i a l'alcohol no l'acaben. El motiu, explica la psicòloga del Centre de d'Atenció de Drogodependències Teresa Ferrer de Girona, Dolors Bosch, és que es tracta d'un procés llarg que implica tot l'entorn del jove. A banda del menor, la família, professors i amics també «tenen un rol important» durant el tractament. «L'adolescent no s'ho està passant bé, la família ha d'empènyer i, malgrat que tots volem que tiri endavant, a vegades és un engranatge que no és fàcil d'encaixar», explica.

L'alcohol i la marihuana continuen sent les dues principals addiccions dels adolescents gironins. El problema, però, és que cada cop s'hi enganxen abans. Si fa uns tres anys l'edat a la que un menor començava a consumir estava al voltant dels 16 anys, ara ha baixat als 13. «Ens hem trobat casos puntuals que fins i tot amb 12 anys els pares ens els porten», explica Dolors Bosch.

A aquesta dada cal sumar-n'hi una altra també «preocupant», l'abandonament del tractament en la meitat dels casos. El motiu principal és la dificultat que representa per al jove i per tot el seu entorn «ser constant» en les recomanacions que se li fan. «Hem de tenir en compte que es tracta d'un procés llarg, que pot voltar els dos anys», assenyala Bosch. Per això, diu la professional, cal «integrar molt bé» l'entorn de l'adolescent.

La psicòloga explica que en «la majoria de casos» són els mateixos pares qui porten els joves. «Detecten una conducta estranya, com que ha començat a fumar i beure i que algun cop arriba malament, i després actuen», assenyala Bosch. Amb tot, des del centre gironí expliquen que també s'han trobat amb casos de joves que ingressen per voluntat pròpia.

Un dels fets que provoca que un menor comenci a consumir, explica, és la «banalització que fan» d'aquest tipus de substàncies. «Pensen que a vegades fa gràcia i sembla que no passi res per beure's una cervesa i acabar fent tonteries», assenyala. A més, Bosch ressalta que l'accessibilitat que tenen els adolescents a aquestes substàncies fa créixer el risc. Això també provoca que l'addicció a l'alcohol especialment es concentri en els caps de setmana. «El patró habitual és el d'un consum massiu els divendres i dissabtes en ambients de festa», remarca. En el cas de la marihuana, en canvi, no és tan concentrat.

Repunt de joves que esnifen cola

Tot i que al centre Teresa Ferrer no hi ha cap cas de jove que hagi entrat per tractar-se de l'addicció a esnifar cola, Bosch reconeix que tenen coneixement d'alguns punts de Girona on es consumeix, i on hi ha més joves que fa un temps. La psicòloga, però, deixa clar que en cap cas és comparable a la problemàtica d'altres ciutats com Barcelona.

Entre els menors que es tracten al centre, prop d'un 20% ho fan per consum de drogues com la cocaïna o els opiacis.