Els tècnics del Consorci de l'Alta Garrotxa han començat el seguiment de rapinyaires. El seguiment va començar pel març i s'allargarà fins al mes de juliol. Pretén cobrir els períodes de nidificació i poder fer així el seguiment de l'èxit reproductiu de determinades espècies.

Enguany, van darrere principalment de l'àguila daurada i del trencalòs. En els darrers anys, l'àguila daurada ha aconseguit consolidar una presència que havia passat per moments complicats.

Pel que fa al trencalòs, va fer nius el 1969 i no hi va tornar fins 43 anys després, el 2012. L'objectiu és que una parella que freqüenta les zones de Monars i Comanegra pugui tornar a fer un niu. La manera d'aconseguir un increment en la població de trencalòs és habilitar indrets amb alimentació suplementària.

En els diferents seguiments que han dut a terme, també han estudiat el falcó pelegrí, l'aufrany o el voltor negre. Aquest darrer va aconseguir nidificar i ha prosperat molt. La conservació d'aquestes espècies ha esdevingut un imperatiu legal en l'àmbit europeu.

Els resultats del seguiment permeten valorar l'afectació de les activitats d'ús públic sobre aquestes espècies sensibles, amb la finalitat de dur a terme una gestió que en garanteixi la seva conservació.