04 de maig de 2018
04.05.2018

L'ACA controlarà el cabal del riu Ter per garantir el bon estat del seu ecosistema

A partir del mes de juny els tres trams del riu hauran de respectar els volums d'aigua fixats · El cabal serà compatible amb la resta de demandes ordinàries, com els usos domèstics · El Llobregat, la Muga i el Foix també seguiran els barems fixats

08.05.2018 | 00:18
L'ACA controlarà el cabal del riu Ter per garantir el bon estat del seu ecosistema

Els cabals de manteniment, també anomenats ambientals o ecològics, representen el volum d'aigua que es deixa de manera constant en el riu, amb l'objectiu de garantir el bon funcionament dels ecosistemes vinculats al medi hídric. Per tant, aquest cabal ha de ser compatible amb la resta de demandes ordinàries dels cursos fluvials, com els usos domèstics, els industrials i els agrícoles.

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) implantarà, a partir de l'1 de juny, l'obligatorietat d'alliberar cabals ambientals o ecològics en el 50% dels rius de les conques internes, seguint amb les directrius que marca l'actual planificació hidrològica catalana per al període comprès entre el 2016 i el 2021 i en línia amb els objectius de la Directiva marc de l'aigua. En la darrera reunió de les comissions de desembassament dels rius Ter Llobregat, la Muga i el Foix, a més de fixar les reserves d'aigua per als pròxims sis mesos, es va informar dels cabals ambientals.

Els valors fixats

Concretament, dins del sistema Ter-Llobregat s'ha fixat el cabal del riu Ter, que s'haurà de respectar en tot moment, en tres trams: al Pasteral (cabal que oscil·larà entre l'1,77 i els 2,22 m3/s), al seu pas per Girona (entre 3 i 3,55 m3/s) i a la seva desembocadura a Torroella de Montgrí (entre els 2,64 i els 4,29 m3/s).

Pel que fa al Llobregat, aquest haurà de portar un cabal a la sortida de la Baells entre 0,6 i 0,9 m3/s, mentre que el seu afluent, el Cardener, haurà de dur entre 0,45 i 0,56 m3/s a la sortida de Sant Ponç. En relació amb el riu la Muga, el seu cabal a Pont de Molins haurà d'oscil·lar entre els 173 i els 259 l/s, mentre que el riu Foix, a la sortida de l'embassament, haurà de ser d'entre 37 i 51 l/s.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades