El Servei de Cirurgia Pediàtrica de l'hospital Josep Trueta de GironaD'aquests, 90 pacients han estat atesos entre les 5 de la tarda i les 8 del matí, una franja horària que des de fa dos anys està coberta per una guàrdia localitzable i dona cobertura a les urgències durant les 24 hores del dia. Durant el 2017, l'índex de mortalitat ha estat del 0%.

L'ampliació de l'horari es va posar en marxa arran del conveni entre l'hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona i el Trueta per unificar i reorganitzar el servei, un acord que ha servit per ampliar fins a quatre el nombre d'especialistes adscrits al centre gironí, que també atén els pacients pediàtrics del Santa Caterina.

Gràcies a l'acord es fan sessions telemàtiques setmanals entre professionals dels dos centres, s'ha incrementat la complexitat de les intervencions dutes a terme a Girona i, pràcticament, s'han eliminat les derivacions de pacients cap a Barcelona. De fet, l'any passat, només tres pacients neonatals van ser derivats a la Vall d'Hebron per la complexitat del suport mèdic que requeria la seva patologia.

Una de les principals novetats de l'acord ha estat l'increment dels procediments fets per laparoscòpia en diferents patologies, com ara malformacions anorectals, urològiques i hèrnies inguinals. Precisament, les hèrnies inguinals i umbilicals són la segona patologia més atesa al servei, després de les atencions a malformacions urològiques, considerades intervencions quirúrgiques d'alta complexitat.

Actualment, al Trueta s'operen totes les patologies en edat infantil, excepte les relacionades amb el cor i amb el cap, que es continuen derivant a Barcelona.