La Facultat d’Educació de la Universitat de Girona, juntament amb les de la resta d’universitats catalanes, ha expressat públicament el seu rebuig a la decisió del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de contractar docents interins sense el màster de Secundària, amb la finalitat de compensar la manca de professors d’institut.

La Conferència de degans i deganes d’Educació de Catalunya ha emès un comunicat en el qual expressa la seva oposició a una mesura que la Conselleria d’Ensenyament ha pres sense discutir-la, prèviament, amb les facultats implicades. És a dir, sense tenir en compte l’opinió de «les afectades i les responsables de la formació pedagògica inicial del professorat d’Educació Secundària».

El rebuig a la resolució del Departament que permet accedir a la borsa de treball de professorat de Secundària «sense la formació preceptiva» es basa tant en «exigències legals» com en «la filosofia acadèmica que dona suport a la formació d’aquest professorat». Els degans i les deganes, entre les quals hi ha la responsable de la Facultat d’Educació i Psicologia de la UdG, Montserrat Vilà, defensen que «la formació inicial per a l’exercici de la professió docent és imprescindible i irrenunciable».

Crítiques a banda, la mateixa Conferència de degans i deganes d’Educació de Catalunya també ha mostrat la seva disposició a «col·laborar amb l’administració educativa» per buscar «alternatives a la problemàtica derivada de la manca de professorat d’educació Secundària en algunes especialitats».

Les queixes dels responsables de les facultats universitàries d’Educació s’afegeixen a les que ja han manifestat, fa dies, el col·lectiu que resulta directament afectat per la mesura d’Ensenyament: el professorat de Secundària.

A banda de l’exempció del màster en determinats casos, el professorat de les especialitats de Secundària de llengua catalana, castellana i matemàtiques també ha reaccionat contra la possibilitat que mestres de Primària puguin impartir classes als dos primers cursos d’ESO. Aquest col·lectiu està recollint firmes a través de la plataforma virtual Change.org -on dimecres al vespre n’havien sumat prop de 1.500- per demanar al Departament d’Ensenyament que retiri una mesura que consideren que «desplaça els interins d’aquestes especialitats» i obre la porta als instituts perquè «dissenyin vacants específiques que ocuparien mestres funcionaris».

D’altra banda, el Sindicat de Professors de Secundària Aspepc-SPS contra una resolució que considera il·legal.