La Unitat de Salut Internacional de l'hospital Santa Caterina de Salt ha atès un 5% més de pacients des de principi d'any. Entre el gener i l'abril ha atès 1.621 persones, per les 1.541 persones que va tractar el 2017. El nombre de visites també és lleugerament superior al del 2017, amb 1.799 visites el 2018 i 1.758 el 2017.

De juny a desembre és el període de més activitat de la unitat, tot i que els pics més alts es produeixen els mesos de juny, juliol i agost. L'any 2017, la unitat va atendre un total de 6.707 persones i va realitzar 7.317 visites.

El doctor Ramon Dalmau, cap de la unitat, posa de relleu l'estabilitat de l'activitat després d'uns anys de creixement important a causa de la recuperació del «gran» viatge d'oci, després de la crisi econòmica.

Fa un parell d'anys que la radiografia del tipus de pacients atesos a la Unitat de Salut Internacional es manté estable, segons informa Dalmau. Un 70% de les persones ateses són viatgers d'oci, mentre que un 20% són persones immigrants que retornen al país d'origen de visita familiar, i el 10% restant són cooperants i professionals que es desplacen a un altre país temporalment per motius de feina.

Els destins estrella de les persones que viatgen per plaer ateses aquest any fins al mes d'abril són en primera opció Indonèsia, Tailàndia, Cambodja, Laos i Vietnam, seguits del Perú, Colòmbia, Brasil i el nord d'Argentina.

La població immigrant i els cooperants es desplacen cap a països d'Amèrica Central i de Sud Amèrica d'una banda, i de l'altra, a l'Àfrica subsahariana, territoris on és obligatori estar vacunat en aquests moments contra la febre groga, entre d'altres, per poder accedir-hi, motiu que genera la demanda a la unitat.

Alertes actives

Els brots de malalties que cal tenir presents en aquests moments a l'hora d'emprendre un viatge són pel virus del dengue, molt especialment a Colòmbia i Brasil, en el cas d'Amèrica Central i Sud Amèrica, i també al Senegal; pel risc de contraure meningitis, a Ghana, Benín, Senegal, Togo, Colòmbia, Brasil i l'Índia; xarampió a Veneçuela; poliomielitis a Nigèria, Somàlia, Sudan del Sud, Nepal i Pakistan; còlera a Kènia, Malawi, Burundi, República Democràtica del Congo i Zàmbia; i febre groga al Brasil, Argentina i Bolívia.

Es disposa de vacunes per actuar contra aquestes malalties amb excepció del dengue. En aquest cas no hi ha vacuna ni tractament, però sí actuacions preventives com ara la utilització d'un repel·lent de mosquits adequat i altres mesures que tenen a veure amb el tipus de roba i calçat, i la cura en els aliments i el beure, entre altres consells que s'ofereixen al viatger a la consulta de la unitat.

La consulta de l'hospital Santa Caterina és la unitat de referència de la Regió Sanitària de Girona per a l'administració de la vacuna contra la febre groga, però també atén persones de la demarcació de Barcelona, que representen de l'ordre del 15% del conjunt d'usuaris.

El cap de la unitat del Santa Caterina també alerta sobre la importància de tenir al dia l'administració de vacunes no obligatòries per sí recomanades contra l'hepatitis, el tifus, el tètanus i la ràbia. D'altra banda, destaca que el perill de contraure la malaltia pel virus del Zika queda limitat en l'actualitat a la zona de la Polinèsia Francesa.

La Unitat de Salut Internacional de Santa Caterina ofereix a l'usuari un consell «dirigit» segons el tipus de viatge planificat abans d'emprendre'l, però també recomana anar a la consulta a la tornada, especialment a aquelles persones que han realitzat un viatge de llarga durada o fora del circuit turístic. I en tots els casos quan es donen els següents signes d'alerta: febre, diarrees persistents, dolors abdominals o lesions a la pell, fins un mes després d'haver tornat.