La Federació d'Associacions de Pares i Mares de Catalunya (Fapac ha iniciat una campanya per denunciar la manca d'especialistes en Educació Especial als menjadors escolar un fet que porta les famílies i les AMPAs a assumir uns costos que -segons afirmen- haurien de correspondre al Departament d'Ensenyament de la Generalitat.

La federació ha encetat la campanya «Escola inclusiva, menjadors inclusius» amb l'objectiu de conèixer la realitat de les famílies que tenen fills i filles amb Necessitats Educatives Especials (NEE). A través d'un formulari que l'organització fa arribar a les més de 2.300 AMPAs que té federades, la Fapac vol saber si l'alumnat amb NEE es pot quedar a dinar a l'escola i qui assumeix el cost dels especialistes que en tenen cura durant el temps de menjador.

Garantir el servei

La federació afirma que l'actual Decret 160/1996, de 14 de maig, pel qual es regula el servei escolar de menjador estableix que la Conselleria d'Ensenyament ha de garantir la prestació d'aquest servei als alumnes escolaritzats en Centres d'Educació Especial (CEE). D'altra banda, recorda que després de l'entrada en vigor del Decret 150/2017, de 17 d'octubre, de l'atenció educativa a l'alumnat en el marc d'un sistema inclusiu, tots els alumnes s'han d'escolaritzar obligatòriament en centres educatius ordinaris, creant una xarxa única. La Fapac remarca que la normativa obliga a garantir la prestació del servei de menjador a l'alumnat amb necessitats educatives especials que està escolaritzat i dotar-lo de personal especialitzat.

Per aquest motiu, la Fapac fa una crida a les famílies i les associacions de mares i pares d'alumnes que suporten el cost dels especialistes en educació especial a l'hora del menjador perquè se sumin a la seva reivindicació. L'organització diu que el seu propòsit és unir esforços per tal d'exigir al Departament que compleixi la normativa.

Una dècada sense solucions

Per la Fapac, el Departament d'Ensenyament «no pot excusar la seva omissió» perquè coneix aquestes necessitats des de fa anys, ja que durant el curs 2004-2005 va iniciar la implementació de les unitats d'educació especial als centres ordinaris i en l'informe de valoració que va realitzar a finals del curs 2008-2009 «s'evidenciava la falta de suport de personal al menjador».

Per la Fapac, no és admissible que, després d'una dècada, no s'hagi resolt la dotació d'especialistes d'educació especial en horari de menjador als centres ordinaris i subratlla que l'obligació del Departament d'Ensenyament és «garantir la dotació d'especialistes en educació especial per atendre els alumnes amb NEE».