La tercera Nit de l'Alzheimerque organitzen conjuntament el festival Castell de Peralada i la Fundació ACE Fundació ACE recollirà fons per a finançar un estudi sobre les queixes subjectives de memòria i el desenvolupament de la malaltia. La investigació, anomenada Facehbi, pertany a la Unitat de Prevenció i Diagnòstic Precoç de la Fundació ACE i compta amb la participació de 200 voluntaris sans als qual es fa un seguiment periòdic basat en proves mèdiques.

Amb aquesta iniciativa, que es va posar en marxa el desembre de 2014, la Fundació ACE posa l'èmfasi en el diagnòstic ultra precoç dels canvis fisiològics que es donen en la malaltia per, així, poder desenvolupar fàrmacs que incideixin en les fases inicials de l'Alzheimer.

Aquesta cita, pensada com un punt de trobada anual entre la societat i el món de la recerca, el tractament i la prevenció de la malaltia d'Alzheimer, se celebrarà el 20 de juliol, en el marc del festival.

La doctora Mercè Boada, directora mèdica i fundadora de Fundació ACE, i Isabel Suqué, presidenta de la Fundació Castell de Peralada, expliquen que la finalitat de la vetllada és donar visibilitat a la malaltia i sensibilitzar la societat sobre la necessitat d'invertir en recerca per avançar en la lluita contra l'Alzheimer.

El segon objectiu que assenyalen ambdues entitats és la d'aconseguir recaptar fons per destinar-los al projecte Facehbi, una de les iniciatives de Fundació ACE que està enfocada a fomentar la detecció de la malaltia d'Alzheimer en fases molt primerenques.

En l'edició anterior, la iniciativa va recaptar prop de 20.000 euros que han estat destinats íntegrament a la Unitat de Prevenció i Diagnòstic Precoç, amb la qual Fundació ACE potencia el diagnòstic de la malaltia en fases lleus i unificar tots els projectes que tenen aquest mateix objectiu.

Els participants a la Nit de l'Alzheimer podran assistir a la representació del ballet Una Oda al Tiempo, un espectacle en què la coreògrafa i bailaora sevillana María Pagés reflexiona sobre la implacable irreversibilitat del temps, respecte el cos, el desig, l'art i la mateixa vida, i ho fa presentant-se davant el públic com el que és; una dona, un ser humà bell per la seva humanitat imperfecta.

Acompanyada dalt de l'escenari per quatre bailaoras, quatre bailaores i set músics en directe i amb dramatúrgia i textos d'El Arbi El Harti, a través de dotze escenes que recreen dotze palos flamencs, María Pagés i la seva companyia transformaran les asimetries en una font de bellesa i emoció.

Posteriorment, els assistents a La Nit de l'Alzheimer, també podran accedir al meet & greet, als jardins del Castell, on es trobaran amb els ballarins i l'equip que ha fet possible la representació.

Les aportacions poder ser en diferents imports: 200 euros pel paquet sencer (sopar, entrada a l'espectacle de ballet Una Oda al Tiempo i accés al meet & greet), o a partir de 100 euros per la fila 0 del concert.