18 de maig de 2018
18.05.2018

Els serveis privats per a la gent gran s'uneixen per exigir la rebaixa de l'IVA

El sector afirma que l'equiparació a l'impost públic permetria abaratir preus i reduir les llistes d'espera

18.05.2018 | 12:55
Els serveis privats per a la gent gran s'uneixen per exigir la rebaixa de l'IVA

Més de 100 entitats gestores de residències geriàtriques i centres de dia de titularitat privada d'arreu de l'Estat, entre elles l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), que disposa de serveis a les comarques de Girona, han reclamat al Ministeri d'Hisenda que equipari l'IVA que paguen els centres privats amb el dels públics o concertats, ja que els primers tributen el 10% i els segons, un 4%.

La reducció de l'impost a les residències i els centres de dia privats permetria omplir-los i, d'aquesta manera, reduir les llargues llistes d'espera del sistema públic –tal com defensen els promotors de la petició.

Durant la signatura del manifest, dijous a la seu de l´IMSERSO a Madrid, la presidenta del Cercle Empresarial d´Atenció a les Persones (CEAPs), Cinta Pascual, va assegurar que la primera reacció del ministre d´Hisenda i Funció Pública, Cristobal Montoro, «va ser preguntar si segur que passa això». Pascual va explicar que «anem a dir-li a Montoro que també es farà gran i que si no arriba a anar a una residència, segur que coneixerà algú que sí». La responsable del CEAPs, que també presideix l´ACRA, va destacar que l´equiparació de l´IVA en els serveis a la dependència «no és una mesura fiscal, sinó una mesura de justícia social».
 
Les entitats signants defensen un model d´atenció a la dependència que «doni resposta» a les necessitats de les persones i que «les posi en el centre del sistema», pel que veuen «totalment necessari» millorar la dotació pressupostària en l´atenció a els més dependents.
 
Per això, exigeixen al Govern i als partits polítics que s´equipari l´IVA que paguen les persones grans i dependents pels serveis assistencials i privats, i els situï al mateix nivell que els públics o concertats mitjançant la inclusió d´aquesta mesura en els pròxims pressupostos generals de l´Estat.

«Molts diners» per a persones dependents

Segons la presidenta de CEAPs, la diferència entre l'IVA del 10% i del 4% és d'una mitjana de 106 euros al mes, que –va remarcar– «són molts diners» per a una persona dependent. «Se'ns cau la cara de vergonya quan diem a una persona gran que ha de tributar 170 euros d'IVA al mes per a les seves necessitats bàsiques», va dir Pascual.

El manifest presentat ahir reflecteix que una reducció del tipus d'IVA permetrà abaixar les quotes dels usuaris en 1.279 euros anuals; comportarà una ocupació plena dels centres privats i, per tant, reduirà les llistes d'espera a la pública; es contractarà més personal, augmentant les cotitzacions, i es reduirà el nombre d'aturats d'una forma directa.

Prop de 8.000 gironins usuaris de serveis d'ACRA

La reivindicació ve de lluny i, tal com l´ACRA va concretar al març, la rebaixa de l´IVA als seus centres beneficiaria prop de 7.740 gironins. Aquests són un 20% dels seus usuaris de residències, centres de dia, serveis d´atenció domiciliària i teleassistència a Catalunya

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook