Més de 100 entitats gestores de residències geriàtriques i centres de dia de titularitat privada d'arreu de l'Estat, entre elles l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), que disposa de serveis a les comarques de Girona, han reclamat al Ministeri d'Hisenda que equipari l'IVA que paguen els centres privats amb el dels públics o concertats, ja que els primers tributen el 10% i els segons, un 4%.

La reducció de l'impost a les residències i els centres de dia privats permetria omplir-los i, d'aquesta manera, reduir les llargues llistes d'espera del sistema públic -tal com defensen els promotors de la petició.

Durant la signatura del manifest, dijous a la seu de l’IMSERSO a Madrid, la presidenta del Cercle Empresarial d’Atenció a les Persones (CEAPs, va assegurar que la primera reacció del ministre d’Hisenda i Funció Pública, Cristobal Montoro, «va ser preguntar si segur que passa això». Pascual va explicar que «anem a dir-li a Montoro que també es farà gran i que si no arriba a anar a una residència, segur que coneixerà algú que sí». La responsable del CEAPs, que també presideix l’ACRA, va destacar que l’equiparació de l’IVA en els serveis a la dependència «no és una mesura fiscal, sinó una mesura de justícia social».

Les entitats signants defensen un model d’atenció a la dependència que «doni resposta» a les necessitats de les persones i que «les posi en el centre del sistema», pel que veuen «totalment necessari» millorar la dotació pressupostària en l’atenció a els més dependents.

Per això, exigeixen al Govern i als partits polítics que s’equipari l’IVA que paguen les persones grans i dependents pels serveis assistencials i privats, i els situï al mateix nivell que els públics o concertats mitjançant la inclusió d’aquesta mesura en els pròxims pressupostos generals de l’Estat.

«Molts diners» per a persones dependents

Segons la presidenta de CEAPs, la diferència entre l'IVA del 10% i del 4% és d'una mitjana de 106 euros al mes, que -va remarcar- «són molts diners» per a una persona dependent. «Se'ns cau la cara de vergonya quan diem a una persona gran que ha de tributar 170 euros d'IVA al mes per a les seves necessitats bàsiques», va dir Pascual.

El manifest presentat ahir reflecteix que una reducció del tipus d'IVA permetrà abaixar les quotes dels usuaris en 1.279 euros anuals; comportarà una ocupació plena dels centres privats i, per tant, reduirà les llistes d'espera a la pública; es contractarà més personal, augmentant les cotitzacions, i es reduirà el nombre d'aturats d'una forma directa.

Prop de 8.000 gironins usuaris de serveis d'ACRA

La reivindicació ve de lluny i, tal com l’ACRA va concretar al març. Aquests són un 20% dels seus usuaris de residències, centres de dia, serveis d’atenció domiciliària i teleassistència a Catalunya