Prop de 4.000 alumnes de secundària de les comarques gironines han participat aquest curs en les xerrades de la Fundació Oncolliga Girona als instituts per alertar els joves dels riscos del consum de tabac. En total, 3.994 etudiants de primer d'ESO de 50 centres de la demarcació han pres part en les xerrades del programa «No et fumis la salut».

La iniciativa de prevenció es centra en l'alumnat de primer de secundària perquè el tabac continua sent, juntament amb l'alcohol, la droga més consumida pels joves.

I és que, tot i que les dades de l'Agència de Salut Pública de Catalunya assenyalen que el consum diari de tabac en joves de 14 a 18 anys s'ha reduït a la meitat entre 2004 i 2016, passant d'una prevalença del 20% a una del 9,2%, l'edat d'inici al consum de tabac cada cop és més primerenca i alguns estudis assenyalen l'entrada als instituts com un dels factors de risc per iniciar el contacte amb drogues, recorda l'entitat.

Ahir, coincidint amb la Setmana Sense Fum i la commemoració del Dia Mundial Sense Tabac, que és el 31 de maig, l'Oncolliga va organitzar l'acte de cloenda del programa, celebrat a l'Auditori de Girona amb l'assistència de 409 alumnes d'instituts de Girona i Salt. Es tracta d'una festa per posar en comú les campanyes antitabac dissenyades pels propis alumnes i lliurar els certificats i obsequis als guanyadors. Aquest any han assistit a l'acte alumnes dels instituts Maristes, Bell·lloc i Vedruna de Girona; i Salvador Espriu, Vilagran i Pompeu Fabra de Salt.

Donar eines per rebutjar el tabac

El programa inclou sessions informatives a l'aula sobre els riscos del tabac. «Els adolescents se senten fortament motivats a experimentar alguns hàbits reservats als adults, i és una etapa en la qual el grup d'amistats influeix molt en els patrons de conducta», explica la directora del programa, Eulàlia Romera, que afegeix que el projecte pretén «donar-los eines perquè se sentin capaços de rebutjar el tabac, i així descobrir la seva autonomia i autoestima, que siguin conscients de la seva responsabilitat en la presa de decisions i que sàpiguen relacionar-se amb els altres sense deixar-se influir per la pressió del grup o la publicitat».

També es convida els joves a que elaborin una campanya contra el consum de tabac, creant cartells, postals comercials, vinyetes, poemes, contes, lletres de cançó o cartes dirigides a persones fumadores suggerint-los que abandonin l'hàbit de fumar.

La finalitat de la campanya és proporcionar un moment més de reflexió, així, expliquen des de l'Oncolliga, els joves tenen l'oportunitat de transmetre la seva opinió sobre l'hàbit de fumar, incidint directament en el centre docent, en la família i en la població en general.