Un vídeo s'ha convertit en viral després que el president Carles Puigdemont el compartís a través de Twitter. Aquest cap de setmana ja havia rebut més de 173.000 visites i se n'han fet ressò diferents programes de ràdio i publicacions.

L'autora del vídeo ha comentat a Diari de Girona, que la idea de gravar-lo va arribar-li després de tenir una discussió amb un noi que la va tractar de supremacista per motius ètics, quan en realitat porta cognom castellà perquè el seu avi va arribar a Catalunya provinent d'Extremadura. "No em dóna la gana que m'utilitzin per donar sortida al seu odi", afirma enfadada pel discurs reiteratiu dels contraris al procés català.

Trobar refugi a Catalunya

Explica que el seu avi no va venir a construir Catalunya, sinó que hi va trobar refugi "quan no en tenia a la seva terra", i que la repugna la manipulació que els partits unionistes fan de l'origen de les persones i els cognoms. Entre aquests partits hi inclou des de Ciutadans i el PP fins al PSOE i Podemos, a qui qualifica de responsables de "destruir la convivència".

El fet de viure a Anglaterra "on no tenim tan limitada la llibertat d'expressió" va animar-la a enregistrar-lo i penjar-lo a Vimeo. Poc després va adonar-se que la seva cara "estava a tot arreu" arran de la repiulada de Puigdemont. En un sol dia va arribar a 50.000 visites que li han reportat sobretot felicitacions pel que hi diu.

Inicialment tenia por de rebre alguna amenaça pel moment polític que es viu a Catalunya, però tret d'alguna crítica puntual, les reaccions han estat positives. "A més, el que hi dic tampoc és tan greu", comenta. Com a politòloga que ha estudiat les formes d'autoritarisme, considera que el que estan fent els partits unionistes és "provocar la divisió ètnica en un país on no ha existit mai".