Mig miler de metges i experts en el tractament de les dislipèmies i el risc cardiovascular es reuniran a Girona des d'avui i fins divendres al 31è Congrés de la Societat Espanyola d'Arterioesclerosi per tractar les principals novetats en la prevenció, diagnòstic i abordatge de l'arterioesclerosi, una patologia d'alta prevalença però infradiagnosticada, perquè no produeix simptomatologia. S'estima que l'arterioesclerosi està relacionada amb prop de la meitat de les morts.

La presidenta del comitè organitzador del congrés i internista de l'hospital Santa Caterina de Salt, la doctora Cristina Soler, assenyala que l'arterioesclerosi i els seus factors de risc ja comencen a ser reconeguts entre la ciutadania. «El fet que el colesterol i altres factors de risc cardiovascular, com l'obesitat, siguin ara notícia facilita el treball posterior dels professionals de la salut quan insistim en el seu control i en la millora d'hàbits», afegeix Soler.

L'alimentació, un dels hàbits més relacionats amb la prevenció de l'arteriosclerosi serà un dels temes tractats en els diferents continguts científics de la trobada. Se'n parlarà a la conferència inaugural «La Dieta Mediterrània en l'era de l'alimentació disruptiva», que impartirà el doctorFrancisco Pérez, catedràtic de la Universitat de Còrdova. Existeix un estudi, el Predimed, que ha demostrat la capacitat de la dieta mediterrània per prevenir la malaltia cardiovascular, la diabetis i el càncer. Tot i això, l'escàs control sobre les quantitats i els tipus d'aliments és l'origen dels defectes metabòlics que han derivat en alts nivells d'obesitat, colesterol i problemes d'hipertensió arterial, entre d'altres.

Els experts insisteixen en la necessitat d'educar des d'edats primerenques en hàbits higiènic dietètics, com ara en una alimentació equilibrada i l'exercici físic. «Aquests hàbits saludables són una de les maneres més cost-efectives d'evitar malalties cardiovasculars», diu Cristina Soler.

El congrés també tractarà la genètica. «Si bé són els gens els que determinen en bona mesura el futur de les nostres artèries, en la majoria de les persones aquesta predisposició es pot modular a través de l'adopció d'hàbits saludables», explica Xavier Pintó, president del comitè científic. «Estem avançant ràpid en el coneixement dels polimorfismes genètics que influeixen en el risc cardiovascular, i en funció d'aquests es podran adaptar els estils de vida i els tractaments farmacològics de forma individualitzada», diu Pintó.

Pel que fa a les novetats terapèutiques, Cristina Soler destaca el debat sobre teràpies futures en el camp del metabolisme lipídic, a càrrec dels experts Borge Nordestgaard i Lluís Masana, així com la sessió «Microbioma i risc vascular», on s'analitzarà la possibilitat d'arribar a modificar el microbioma (els microorganismes que viuen en el cos humà) en aquells casos en què la seva composició pot estar relacionada amb un risc elevat de desenvolupar malaltia cardiovascular.

El sommelier del restaurant el Celler de Can Roca, Josep Roca, farà la conferència de cloenda amb el títol «De bar de barri a fàbrica de somnis».

En el marc del congrés també se celebrarà avui la 21a jornada de Xarxa d'Unitats de Lípids i Arteriosclerosi (XULA). La jornada girarà al voltant del maneig clínic i terapèutic de les hipertrigliceridèmies i de l'esteatosi hepàtica no alcohòlica, l'acompliment terapèutic en el marc de les dislipèmies en un moment on entren en joc nous fàrmacs. També hi haurà discussió de diversos casos clínics, i per finalitzar, un clàssic, l'Update en arteriosclerosi que cada any proporciona la síntesi de tot allò nou que ha succeït en aquest camp.

2 de juny, marxa popular cardiovascular

Una marxa popular cardiovasaludable que tindrà lloc el dissabte posarà punt i final al congrés de la SEA. La marxa, organitzada juntament ambel Col·legi de Metges de Girona (COMG) i l'associacio gironina Gicor, és gratuïta i oberta a tota la ciutadania. Tindrà dos recorreguts, de 6 km i 12 km, per les deveses de Salt.

Les inscripcions es poden fer per correu electrònic a: comg@comg.cat, seagirona18@gruporic.com o a través del web www.gicor.org. També es poden fer directament a la seu del COMG (C/ Albereda, 3-5. Girona). La sortida serà a les 9.30, al carrer del Pobre Saharaui, darrere el pavelló de l'escola Maristes de Girona. Cal ser-hi mitja hora abans per la validació de les inscripcions i l'entrega d'avituallament.

Tots els participants rebran una samarreta tècnica, gentilesa del COMG, que es podrà recollir a la seu col·legial el dimecres 30 i el dijous 31 de 8.30 a 20.00 i el divendres 1 de juny de 8.30 a 15.00.