El primer tinent d'alcalde de Figueres, Francesc Cruanyes, es va oferir públicament ahir com a substitut de Marta Felip. L'anunci el va fer a través de les xarxes socials després de saber-se la notícia que Felip abandonarà el càrrec per ser la nova secretària general d'Empresa i Coneixement. La renúncia ha obert un nou debat dins del PDeCat de Figueres, que té la mirada en les eleccions del 2019. Felip va assegurar ahir a les xarxes socials que es prendran «el temps necessari» per a fer el relleu.

A través d'un tuit, Cruanyes es va mostrar disposat a ser el proper alcalde. En la seva publicació, l'actual primer tinent alcalde va afirmar que «no es plantejava cap altre escenari que assumir l'alcaldia». D'aquesta manera, el número 2 del govern de Marta Felip va reflectir els «fets objectius» que, al seu parer, el converteixen en el relleu natural de Felip. No obstant això, Cruanyes va explicar que és una decisió que caldrà parlar amb «els companys de govern».

Francesc Cruanyes és un dels cinc regidors que integren el govern de l'Ajuntament, que en total té 21 regidors. A diferència dels seus altres companys, el regidor va formar part de la llista pel PDeCAT.

Actualment està al capdavant de les regidories de Mobilitat i Patrimoni i Medi Ambient i Qualitat Ambiental. Durant els primers anys d'aquesta legislatura va ser el portaveu del grup municipal, però durant el maig del 2016 va ser subtituït per Jordi Masquef.

Precisament Masquef és l'altre nom que es perfila com a futur alcalde de Figueres. El segon tinent d'alcalde és el president del PDeCAT a la ciutat i també és el responsable de diverses regidories de l'Ajuntament, com per exemple Recursos Humans, Tresoreria, Esports o Joventut. Una altra de les persones que podria substituir Marta Felip és Quim Felip, tercer tinent d'alcalde amb les carteres de Serveis Urbans i Seguretat Ciutadana i predecessor en la presidència del partit a la ciutat.

L'acta de regidora de l'alcaldessa la recollirà Josep Buixó, número 9 del PDeCAT a les eleccions del 2015, i podria, fins i tot, participar en la lluita per ocupar la cadira de batlle de la ciutat.

La marxa de Marta Felip aplanarà el terreny al PDeCAT de Figueres en la pugna interna per decidir qui encapçala la formació a les municipals del 2019, un nom que podria coincidir amb el del substitut de Felip fins els comicis.

El càrrec de Secretària d'Economia que li van oferir dimecres ha resolt el debat intern del partit i la figura de Masquef podria agafar impuls de cara als propers comicis. De fet, les dues faccions del partit ja es van fer visibles el 2016 en la reelecció del president de la formació.

Ara el partit haurà de decidir si batallar per situar Masquef com a substitut de Felip un cop passat l'estiu o si accepta la proposta de Cruanyes, que en ser primer tinent d'alcalde seria el relleu més directe a l'alcaldia. Fonts del partit van afirmar ahir que es reuniran aquesta setmana per desencallar la situació.

Reaccions de l'oposició

Els primers a valorar els fets van ser el PSC, que havien estat socis de govern fins que Felip va trencar amb ells. El portaveu del grup, Pere Casellas, va reclamar un govern de concentració per encarar l'any que queda «pensant en el bé de la ciutat i intentant sortir de l'enorme fracàs del model Vila-Felip». Per la seva banda, la regidora d'ERC Agnès Lladó va dir que Figueres necessita «compromís, mirada llarga i no intentar governar a cop de piulada amb una decisió que pot afectar la ciutat». Un altre regidor que va ser crític va ser Òscar Vergés de Compromís, que es va preguntar en un tuit, després de recordar tots els canvis: «Ens esperen 12 mesos d'infart?».