La Fundació Brugada, impulsada pels cardiòlegs gironins, ha llançat l'acció solidària «Pirulate», un projecte de «Help! Idees Bones», que consisteix en una piruleta blava amb forma de cor ideada per recaptar fons en la investigació de les causes de la mort sobtada. «Treu la llengua a la mort sobtada», apadrinada pels futbolistes Andrés Iniesta i Sergio Ramos. El projecte es va presentar ahir a la Ciutat del Futbol de la Reial Federació Espanyola de Futbol, amb la presència de Josep Brugada, president de la Fundació Brugada; el seu germà Ramon i Geòrgia Sarquella Brugada, patrons de la mateixa; i el defensa del Reial Madrid i el nou migcampista del Vissel Kobe japonès, que van ser directament afectats per aquesta malaltia després dels casos d'Antonio Puerta i Dani Jarque.

Tothom qui vulgui contribuir amb la causa ho podrà fer comprant aquest cor de caramel per tan sols 1 euro i el benefici es destinarà íntegrament a la Fundació Brugada perquè els cardiòlegs Ramon, Josep i Pere Brugada i Georgia Sarquella Brugada segueixin investigant i donant suport a les famílies afectades per la mort sobtada. La piruleta està a la venda a El Corte Inglés, Juguettos, gasolineres Repsol, supermercats Dia i quioscos de premsa.

Durant la presentació de la iniciativa, el doctor Josep Brugada va ressaltar que la prevenció és «fonamental». «Amb la simple realització d'un electrocardiograma es poden salvar moltes vides. Hem escrit moltes històries d'esperança i il·lusió per viure i volem seguir fent-ho», recordava ahir.

El cap de Cardiologia de l'hospital Josep Trueta de Girona, el doctor Ramon Brugada, assenyalava que el 90% del que se sap avui dia sobre la mort sobtada no es coneixia l'any 1992.

«Cal seguir investigant, el que ha permès descobrir centenars de gens associats a la mort sobtada, i s'estan obtenint grans avenços en el diagnòstic i la prevenció gràcies al desenvolupament d'eines de diagnòstic genètic que permeten realitzar estudis en víctimes i familiars d'afectats per la mort sobtada», apuntava.

L'exblaugrana Andrés Iniesta va voler agrair a la Fundació Brugada el «magnífic treball» que està fent. «Salven vides, ajuden a les famílies dels afectats i consciencien la societat. És un plaer col·laborar amb ells», va concloure en la presentació d'aquesta iniciativa solidària.

El manxec va insistir que «és difícil d'assumir» quan es produeix un cas en el món de l'esport professional perquè «sembla inexplicable» que passi «en gent esportista amb tots els controls» als se sotmeten, encara que va deixar clar que casos com el de el seu amic Jarque, de Puerte o el més recent de Davide Astori no fan que pensin «en coses dolentes».